L’huracà Ophelia posa tot Irlanda en alerta roja

L’huracà Ophelia posa tot Irlanda en alerta roja Posició prevista de l'Ophelia dilluns al migdia / Foto: Met Éireann

De feia uns dies que els models meteorològics apuntaven que l'huracà Ophelia es dirigia cap a Irlanda i finalment s'ha confirmat que així serà, començant a afectar el sud cap a les sis del matí d'avui dilluns i avançant durant tot el dia cap al nord; es preveu que la zona més afectada sigui la costa sud-oest i oest, més concretament la dels comtats de Cork, Kerry, Clare, Galway i Mayo.

Dels 15 huracans atlàntics que des del 1851 han passat a menys de 200 milles nàutiques de les Açores i han arribat tant a l'est l'Ophelia és el més potent i malgrat que tècnicament ja no és un huracà, sinó que és una forta tempesta, Met Éireann ha activat l'alerta roja per a tot el territori puix que es preveu una gran disrupció, amb vents de fins a 130 km/h i ruixats forts que provocaran inundacions, sobretot en el moment de marea alta, amb un augment del nivell de l'aigua 75 cm més del que seria normal.

El nivell d'alerta roja implica que hi ha risc de pèrdua de vides humanes i és per això que es demana d'emprendre accions de protecció de persones i propietats i s'aconsella de no sortir al carrer per possible caiguda d'objectes, no agafar la bicicleta i no apropar-se a la mar ni als cursos d'aigua.

Així doncs, davant l'amenaça de l'Ophelia s'ha suspès l'activitat a tots els centres d'ensenyament, des de guarderies fins a universitats, serveis com els jutjats i An Post analitzaran la situació permanentment i decidiran segons convingui, s'han anul·lat les consultes als hospitals i els mitjans de transport només funcionaran en cas que això no suposi cap risc.

De tota manera es preveu una forta afectació als ports i als aeroports i algunes companyies aèries ja han començat a cancel·lar vols. Com que molt probablement hi haurà talls d'electricitat, sobretot a les zones més exposades i de difícil accés, també es recomana de comprar espelmes i carregar bateries.

La darrera vegada que una tempesta d'aquestes característiques va afectar Irlanda va ser l'any 1961, quan l'huracà Debbie va deixar un rastre de destrucció amb 15 morts. Aquest tipus d'huracà s'origina en forma de tempesta tropical a la zona de Cap Verd i avança cap a l'oest, convertint-se en huracà quan arriba a la zona del Carib, però en aquesta ocasió ha enfilat cap al nord.

URL curta: bit.ly/2wXtW5k

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt