La incineradora de Poolbeg comença a rebre residus
Tot i que del projecte se'n va començar a parlar ara fa uns 20 anys, no va ser fins ahir que la incineradora situada a la península de Poolbeg, un terreny guanyat al mar a la badia de Dublin, va entrar en servei en rebre els primers residus, que començarà a cremar a partir del proper cap de setmana. S'espera que a final de maig la planta, que tindrà una vida útil de 45 anys, ja proveirà d'electricitat més de 80.000 habitatges.
La incineradora ha estat construïda i és gestionada per l'empresa nord-americana Covanta, que ha hagut de lluitar contra els moviments ecologistes i els veïns dels barris de Sandymount i Ringsend (ambdós a Dublin 4); tots han vist aquesta infraestructura com una amenaça mediambiental, a banda d'esguerrar-los la vista puix que fa uns 35 metres d'altura, essent més alt que l'Aviva Stadium. També s'ha hagut de batallar contra la burocràcia de l'ajuntament, que en alguns moments va estar a punt de fer fracassar el projecte.
Un altre punt polèmic ha estat el volum de residus tractat a la planta i és que a fi que sigui rendible es necessita processar unes 600.000 tones de deixalles anuals, una quantitat que ni tota la ciutat de Dublin genera ella sola, per la qual cosa s'ha hagut d'anar a buscar residus més enllà de la capital. De tota manera, segons John Daly, director general de la incineradora, la planta funcionarà a plena capacitat al setembre, quan hi descarregaran uns 120 camions cada dia, i ha volgut assegurar als ciutadans que compliran totes les normatives mediambientals.
Per la seva banda, Eamon Ryan, líder dels Verds, ha denunciat que la gran necessitat de residus per part de la planta farà que no s'encoratgi el reciclatge entre els ciutadans ni els operadors de recollida de brossa. Ryan també ha alertat del risc que suposa cremar plàstics i altres materials que la gent llença a les escombraries.
Font: RTÉ
URL curta: bit.ly/2oEWTxG