Si peta Sellafield a Irlanda no s'haurien d'amoïnar

Si peta Sellafield a Irlanda no s'haurien d'amoïnar Vista aèria de la central de Sellafield, Anglaterra / Foto: Wikipedia

Malgrat que Irlanda no té cap central nuclear al seu territori, n'hi ha una que no li queda gaire lluny, més concretament a Sellafield (Cumbria, Anglaterra), situada a 205 km de Dublin en línia recta però amb algunes zones d'Irlanda del Nord a la meitat d'aquesta distància. Així doncs, la planta anglesa sempre ha estat una font de preocupació per al govern irlandès que, tot i representar un territori exposat al risc sense obtenir-ne cap benefici, sempre s'ha vist exclòs de qualsevol decisió relacionada amb la central.

Tanmateix, un informe encarregat pel govern i publicat per l'Agència de Protecció Mediambiental (EPA) ha minimitzat les conseqüències d'un accident a Sellafield. Al model de simulació es va estudiar el desplaçament d'un núvol tòxic originat al complex atòmic i en el 90% dels casos l'afectació a Irlanda seria mínima atès que el vent, masses d'aire o pertorbacions predominants a la zona en qüestió segueixen un sentit oest-est, per la qual cosa el núvol no s'acostaria a Irlanda.

El cas contrari, amb moviment est-oest, seria el pitjor dels casos i els autors de l'informe van estudiar quin en seria l'impacte, concloent que si hi hagués un accident nuclear no caldria que la població irlandesa s'hagués d'evacuar, reallotjar o romandre tancada a casa, tot i que estant en un lloc tancat quan passés el núvol reduiria l'exposició fins a un 80%. Com a molt, els ciutadans podrien rebre el doble de la dosi mitjana anual de radiació que reben ara provinent de diverses fonts. A destacar que la pitjor època seria el mes de maig.

Però evidentment, tampoc seria tot de color de rosa, sobretot amb relació a la cadena alimentària, que hauria de passar estrictes controls a fi d'evitar que es consumissin productes contaminats. Altrament, els casos de càncer i altres patologies derivades de l'excés de radiació es dispararien durant les dècades posteriors.

L'informe encarregat pel govern demanava les conseqüències d'un accident nuclear, de la caiguda d'un meteorit i de l'accident d'un avió de grans dimensions. D'altra banda, un altre informe publicat per l'ESRI, l'institut d'estudis econòmics i socials, va predir que un accident nuclear a Sellafield tindria un impacte d'entre 4.000 i 161.000 milions d'euros a l'economia irlandesa, tot dependria de la seva severitat.

Font: RTÉ

URL curta: bit.ly/2hePin5

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt