150 anys del cable transatlàntic de Valentia Island

150 anys del cable transatlàntic de Valentia Island Monument dedicat al cable a Valentia Island / Foto: Wikipedia

El 13 de juliol del 1866 el vaixell de vapor Great Eastern va començar a col·locar cable submarí a la costa de Kerry i el 27 de juliol, després de navegar més de 4.000 km, va arribar a Terranova, a l'altra banda de l'Atlàntic. Això va permetre de fer un pas de gegant en el camp, o mar, de les telecomunicacions i el temps que trigaven els missatges de Londres a Nova York van passar de dues setmanes a només dos minuts.

A més, l'avenç tecnològic també va suposar un revulsiu econòmic per a aquesta zona d'Irlanda, que fins llavors havia estat totalment oblidada a causa de la seva llunyania i dificultat d'accés. En aquest sentit Valentia Island va esdevenir un centre mundial d'enginyeria, tècniques i habilitats relacionades amb la telegrafia. Amb tot, l'alegria va durar 100 anys i és que a partir del 1966, la tecnologia via satèl·lit va començar a deixar obsolet el telègraf.

A fi de commemorar l'efemèride durant aquesta setmana se celebrarà el Transatlantic Telegraphic Festival, amb un programa d'actes relacionats amb el cable i l'estació de Valentia; entre d'altres coses hi haurà conferències, passejades, tallers de codificació i robòtica i focs artificials.  

Font: Irish Examiner

URL curta: bit.ly/29Pbgfy 

Foto original

Torna a dalt