El carbó fumejant estarà prohibit a tot Irlanda el 2018

El carbó fumejant estarà prohibit a tot Irlanda el 2018 Una llar de foc amb briquetes de torba / Foto: Bord na Móna via Facebook

El ministre de Medi Ambient, Alan Kelly, ha anunciat la prohibició a tot el territori de la República del carbó fumejant (smoky coal), un carbó que històricament s'havia utilitzat molt com a calefacció i que tornava gris el cel de moltes zones habitades amb una boira coneguda com a "smog". En el cas de Dublin, que el 1990 va ser el primer lloc on va prohibir-se'n l'ús, la qualitat de l'aire ha millorat molt i es calcula que des de llavors s'han evitat unes 8.000 morts.

Kelly ha assegurat que amb la prohibició total, que entrarà en vigor la tardor del 2018, no només se'n beneficiarà la salut dels ciutadans sinó també l'economia, amb un estalvi aproximat de 53 milions d'euros a l'any. Qui no compleixi la prohibició s'enfrontarà a una multa que podria arribar fins als 5.000 euros. Actualment hi ha 25 ciutats on ja està prohibit tot i que s'utilitza torba, no tan contaminant.

La Societat d'Asmàtics s'ha mostrat molt satisfeta amb aquesta notícia i és que Irlanda, amb uns 470.000 casos, és el quart país del món en nombre d'afectats. Segons el portaveu de l'entitat, John Holohan, la prohibició a Dublin va reduir la contaminació un 75% i això ha fet augmentar l'esperança i la qualitat de vida.

Font: RTÉ

URL curta: ves.cat/mfUs

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt