Canvi d’hora

Canvi d’hora El rellotge del Clerys marcant les hores a O'Connell Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

Com cada darrer diumenge d'octubre i amb recordatori oficial de la titular de Justícia, que també és ministra del Temps, els rellotges s'endarrereixen una hora i a les dues de la nit torna a ser la una. Així doncs els irlandesos podran dormir una hora més tot i que sent diumenge la mesura no tindrà gaire impacte. A més, dilluns és festiu, l'October Bank Holiday, per la qual cosa encara hi haurà més temps per a adaptar-se.

Irlanda comparteix fus horari amb el Regne Unit, el GMT (Greenwich Meridian Time), però no sempre ha estat així. Del 1880 fins al 1916 l'hora a Irlanda era la Dublin Mean Time, o també anomenada Dunsink Time (forma utilitzada a la novel·la "Ulysses" de James Joyce). Dunsink és l'observatori situat a Castleknock (Dublin 15) que va servir de referent per a determinar l'hora a Irlanda.

El procediment a Dunsink era el mateix que a Greenwich i la posició del sol en relació amb una part concreta de l'observatori determinava quan eren les 12 del migdia. Com que Irlanda és més a l'oest, la posició concreta a Greenwich es repetia a Dunsink 25 minuts i 21 segons més tard.

Aquesta curiosa diferència horària es va unificar a causa de la Primera Guerra Mundial i l'1 d'octubre del 1916 els rellotges irlandesos només van endarrerir-se 34 minuts i 39 segons, un fet que es va considerar antirepublicà.

URL curta: ves.cat/l-wn

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt