Els rellotges irlandesos avancen una hora

El diumenge a les 2 de la nit els rellotges irlandesos van avançar una hora en compliment de la normativa europea que en principi fa estalviar energia. Irlanda comparteix fus horari amb el Regne Unit, el GMT (Greenwich Meridian Time).

Però no sempre ha estat així. Del 1880 fins a 1916, l’hora a Irlanda era la Dublin Mean Time, o també anomenada Dunsink Time (forma utilitzada a la novel·la Ulysses de James Joyce). Dunsink és un observatori situat a Castleknock que va servir de referent per determinar l’hora a Irlanda.

El procediment a Dunsink era el mateix que a Greenwich i la posició del sol en relació amb una part concreta de l’observatori determinava quan eren les 12 del migdia. Com que Irlanda és més a l’oest, la posició concreta a Greenwich es repetia a Dunsink 25 minuts i 21 segons més tard.

Aquesta curiosa diferència horària es va unificar a causa de la Primera Guerra Mundial i l’1 d’octubre del 1916 els rellotges irlandesos només van endarrerir-se 34 minuts i 39 segons. Aquesta unificació de l’hora es va considerar un fet antirepublicà.

Font: The Journal.ie

Torna a dalt