Fotos del relleu d'una barcassa plena de Guinness enfonsada el 1917

Un sònar a bord del vaixell de recerca marina RV Celtic Voyager, propietat de l'Institut Irlandès del Mar, ha recreat una imatge d’alta definició del sòl marí on hi apareix el relleu de la barcassa WM Barkley, que va ser enfonsada per un submarí alemany el 12 d'octubre del 1917 quan navegava a uns 20 km a l'est de Dublin i que des de llavors roman a 56 metres de profunditat.

La zona entre la barcassa i Dublin, coneguda com el Kish Bank, és molt popular entre els submarinistes perquè ha estat escenari de moltes catàstrofes marines a causa de la poca fondària creada pels bancs de sorra i es calcula que hi ha uns 55 vaixells enfonsats, de tot tipus i format. En el cas de la barcassa WM Barkley, se sabia que hi era però no hi havia documentació gràfica perquè, com en la majoria de casos a la zona, està coberta de sorra.

Tot i que aquesta barcassa era una de les primeres que anava equipada amb armes defensives, un torpede alemany va impactar la popa (com es pot veure clarament al relleu) i la va enfonsar, amb el resultat de quatre morts, entre ells el capità. Els supervivents van arribar fins al submarí i els alemanys els van demanar el nom del vaixell, el tipus de càrrega i l'empresa per a la que treballaven. Poc després els van posar en un bot salvavides i van ser recollits per un vaixell de càrrega que passava per la zona.

Actualment, al museu de la fàbrica de cervesa Guinness s'hi exhibeix una rèplica a escala de la MW Barkley que evidentment s'assembla molt a la imatge del fons marí generada pel sònar. L'única cosa que no se sap de tota aquesta història és quina va ser la reacció a ciutat de Liverpool, que era el port de destinació de la mercaderia, quan van ser conscients que s'havien quedat sense Guinness per un temps.

Font: Irish Times

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt