Met Éireann fa 75 anys

Met Éireann fa 75 anys Seu de Met Éireann a Glasnevin, Dublin 9 / Foto: Liffey

El dijous 10 de novembre l'Irish Met Society (IMS) va organitzar un acte per celebrar el 75è aniversari de Met Éireann, el servei meteorològic irlandès, al Visitor Center del jardí botànic de Dublin situat a Glasnevin (Dublin 9), a pocs metres de l'icònic edifici semipiramidal des d'on es fa la previsió del temps que sol ser sempre la mateixa... sunny spells and scattered showers. A més de l'exposició que fa un repàs als 75 anys també hi hagué una xerrada amb diverses intervencions.

Els diferents ponents van repassar la història de Met Éireann i de la meteorologia a Irlanda i van entretenir els assistents amb històries i anècdotes:

- El primer observatori a Irlanda va ser el de Valentia Island (Comtat de Kerry) que encara avui és un dels més actius. La seva ubicació era estratègica perquè era el punt per on arribava el cable transoceànic del telègraf i també perquè era el primer lloc de contacte de les pertorbacions atlàntiques amb terra ferma.

- El primer informe emès per Valentia Island el 8 d'octubre del 1860 deia “Temps: boirós-plujós”. En el 150è aniversari de l'observatori l'informe del dia deia “Temps: boirós-plujós”. Res no canvia a Valentia Island.

- La necessitat de bastir un servei meteorològic va venir per l'increment en l'ús de l'avió com a mitjà de transport i dels vols intercontinentals que al principi es feien amb hidroavions per si de cas feien curt de benzina atès que arribaven al límit de les seves possibilitats en relació a la distància recorreguda. Aer Lingus també ha celebrat el seu 75è aniversari enguany.

- Els primers models numèrics per fer la previsió eren molt rudimentaris i moltes vegades els sistemes més que crear mapes creaven dibuixos sense sentit. Els científics anaven provant fins que sortia alguna cosa que quedava presentable.

- Un iPhone té més capacitat que l'ordinador IBM que processava tota la informació de les nòmines de l'administració pública, que també va ser utilitzat per als models numèrics de previsió i que feia 5 metres de llarg.

- L'estreta col·laboració del Regne Unit enviant grans professionals malgrat l'enemistat històrica, potser perquè tot el que arriba a aquell país passa primer per Irlanda. També per tenir el màxim d'informació durant la Segona Guerra Mundial.

- La poca col·laboració entre Met Éireann i la televisió pública RTÉ. Abans un meteoròleg feia la seva feina a la seu de Met Éireann i al migdia anava cap a la seu d'RTÉ, a vegades en bicicleta segons va explicar l'home del temps Gerald Fleming, per fer la informació del temps amb mapes dibuixats a mà. A RTÉ no han volgut mai tenir un home del temps propi però com a mínim ara hi ha sempre una persona de Met Éireann que es passa el dia a la tele (qui li toqui presentar el temps aquell dia).

L'acte va estar dedicat a Aodhagán Roddy, un dels fundadors de l'IMS i president de l'entitat durant 7 anys, que va morir el passat mes d'octubre. 

Portada del prospecte del 75è aniversari / Foto: Irish Met Society

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt