Els panells d’energia solar d’Irlanda generen un gigawatt

Els panells d’energia solar d’Irlanda generen un gigawatt Consumint energia solar / Foto: Liffey

Tractant-se d’un indret com Irlanda, podria semblar una broma, però no ho és i és que segons ESB Networks, la companyia estatal encarregada del manteniment de la xarxa de distribució elèctrica, la infraestructura instal·lada a fi de captar energia solar ja genera un gigawatt, una quantitat que representa un 18% de les necessitats energètiques del país en hora de consum màxim i que suposa un volum d’electricitat que permetria de proveir uns 400.000 habitatges, això sí, quan fa sol.

I d’aquest gigawatt, que equival a mil megawatts, un 30% prové dels panells solar instal·lats en cases particulars, un fet que, Eamon Ryan, líder dels Verds i ministre de Medi Ambient, ha definit com la revolució de les teulades. En aquest sentit, Ryan ha explicat que actualment hi ha 82.000 cases amb panells solars a la teulada; a més, el nombre de centrals solars fotovoltaiques no ha parat d’augmentar d’ençà del maig del 2022, quan va engegar la primera central d’aquestes característiques a Wicklow, i la previsió és que el 2030 puguin generar vuit gigawatts.

Per la seva banda, Nicholas Tarrant, director d’ESB Networks, s’ha mostrat molt satisfet per aquesta fita tot reconeixent que ha estat gràcies al treball col·lectiu entre la companyia, els seus socis del sector i els 82.000 habitatges amb panells solars a la teulada. A més, suposa que la xarxa de distribució sigui més flexible i resistent, a banda de reduir la dependència d’Irlanda a la importació d’energia d’origen fòssil, cosa que permet de proveir el país amb una energia més neta.

També Conall Bolger, de l’Associació Irlandesa d’Energia Solar, ha assegurat que haver arribat al gigawatt d’energia solar és una fita important en la lluita contra el canvi climàtic, sobretot tenint en compte que s’ha aconseguit en menys de dos anys, fet que demostra el potencial d’aquesta classe d’energia, fins i tot a Irlanda, un lloc que, a priori, no semblaria que fos el més indicat per a l’energia solar.



Torna a dalt