El Gran Dublin serà zona lliure de nous centres de dades

El Gran Dublin serà zona lliure de nous centres de dades Un centre de dades de Google als afores de Dublin / Foto: Google

El clima irlandès, amb hiverns no gaire freds i estius frescos, és molt adient per als centres de dades, que amb els servidors d’alta capacitat generen molta calor i s’han de ventilar fent servir una quantitat ingent d’energia. Així doncs, durant els darrers anys, moltes companyies de les noves tecnologies no només han instal·lat la seva seu europea a l’illa, aprofitant els avantatges fiscals, sinó que també han construït diversos centres de dades; és el cas d’Amazon, Facebook, Google o Microsoft.

I si bé la inversió estrangera acostuma a ser molt benvinguda a Irlanda, en el cas dels centres de dades és una altra història, atès que no generen gaires llocs de treball -llevat del període de construcció-, però per contra consumeixen molts recursos, fins al punt que Eirgrid, l’ens públic que gestiona la xarxa elèctrica, ja ha alertat que al ritme actual de creixement d’aquests centres, que surten com bolets arreu del territori, no podrà garantir les necessitats energètiques de tot el país; de fet, durant els darrers dotze mesos ha hagut d’activar una alerta ambre* en set ocasions.

De tota manera, Eirgrid ha anunciat que no connectarà a la xarxa elèctrica cap centre de dades que es construeixi a la zona del Gran Dublin en el futur, per la qual cosa les companyies que n’instal·lin un, hauran de proveïr-se d’energia pel seu compte; d’altra banda, bona part de les multinacionals del sector s’han compromès a emprar únicament energia renovable. La moratòria no afectarà els projectes que ja estiguin aprovats ni els que es facin en altres zones de l’illa, que seran analitzats un per un.

Això que els centres de dades s’autoproveeixin d’energia no només hauria de ser una mesura destinada a no crear problemes a la xarxa elèctrica, sinó que també hauria de minimitzar el risc d’apagada, atès que fa uns mesos es va publicar un report del govern en què es detallava una llista d’usuaris per ordre de prioritat en cas d’haver de racionar el proveïment, que situava els centres de dades com els primers a ser desconnectats.

Font: RTÉ

*S’emet quan un únic esdeveniment donaria lloc a una possibilitat raonable que hi hagués una fallada en el sistema elèctric que podria donar lloc a talls de llum.

Torna a dalt