Importació de sang anglesa per segona vegada en un any

Importació de sang anglesa per segona vegada en un any Centre de donació de l'IBTS a D'Olier Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

El baix estoc d’alguns grups sanguinis concrets ha obligat el Servei de Transfusió de Sang d’Irlanda (IBTS) a activar el protocol que té acordat amb els seus homòlegs anglesos i importar sang del país veí per segona vegada en un any -la primera fou al juliol-; en aquesta ocasió, l’IBTS ha importat 210 unitats per a cada un de tres Rh negatius -O, A i B- i 200 d’A positiu, que van ser recollides ahir a la ciutat de Manchester. Cada unitat són 525ml de sang, és a dir, una mica més de mig litre, 436 litres en total.

El cas de l’Rh O negatiu és el més complicat perquè de tota la gent que dóna, que representa un 3% de la població, només un 9% és d’aquest grup sanguini; per contra, com aquest Rh serveix per a qualsevol grup, representa un 15% de la sang emprada en transfusions a Irlanda, per la qual cosa l’IBTS sempre ha de fer crides una mica més desesperades que d’habitud cap als donadors amb O negatiu.

El problema de la manca de sang és un fet molt habitual en certes èpoques de l’any, sobretot a l’estiu i Nadal, que és quan la gent pensa en altres coses, com anar de vacances, mirar esdeveniments esportius importants o fer sessions de shopping desenfrenat, i és per això que la crida a la desesperada de l’IBTS a donar sang ja ha esdevingut un clàssic de principi de l’estiu o durant la campanya de Nadal.

A més, enguany, la situació s’ha agreujat per altres raons extraordinàries, com la preocupació per la variant Òmicron o la tempesta Barra, que fa unes setmanes va fer que uns tres-cents donadors anul·lessin la seva cita amb l’IBTS. I segons Stephen Field, director Mèdic i Científic de l’entitat, el problema de la manca de donadors per por a la Covid afecta bona part dels serveis de transfusió de sang de tot el món.

Tornant al fet que Irlanda importi sang anglesa, curiosament, del 2004 i fins al setembre del 2019, els qui havien viscut al Regne Unit -el Nord inclòs- durant més d’un any entre el 1980 i el 1996 no podien donar sang a Irlanda arran de la malaltia de les vaques boges, una prohibició que va fer perdre uns nou mil donadors a l’IBTS.

 

 

 

Torna a dalt