Premi per a un nou cogombre conreat al nord de Dublin

Premi per a un nou cogombre conreat al nord de Dublin Gary Weldon, Sean Weldon i Shane Halpin, de Welgro / Foto: Teagasc

Amb només 897 quilòmetres quadrats i una població de gairebé un milió i mig de persones, el comtat de Dublin és el tercer més petit d’Irlanda, però també el més poblat, i això podria fer pensar que és una zona totalment urbana sense cap mena d’activitat agrària; de tota manera, al nord del comtat hi ha moltes explotacions agrícoles, com la de l’empresa familiar Keelings, una de les més importants del país, que emplena els prestatges dels supermercats amb tota mena de productes, propis o importats des de països llunyans.

Però també hi ha petites explotacions més especialitzades que cobreixen segments més limitats del mercat o que aprofiten que no hi ha gaire competència local en un producte concret, com és el cas del cogombre, amb només dues empreses conreant-lo a Irlanda. I una de les dues, Welgro Produce, acaba de rebre el premi Newbie d’Irlanda, que és la categoria de nous entrants, que inclou els qui comencen un negoci agrari o que s’afegeixen a un de ja començat, però sense tenir experiència en aquest camp.

Welgro va engegar gràcies a tres joves amb empenta, Gary Weldon, Sean Weldon i Shane Halpin, que combinen coneixements d’hortofruticultura, mecànica, comptabilitat, processament de productes i management. Com molts altres agricultors que comencen de zero, també van tenir el problema d’accés a la terra, que finalment van solucionar llogant tres hivernacles en desús a Rush (nord del comtat de Dublin), que tenen una superfície de tres acres, és a dir, uns dotze mil metres quadrats.

I ara, sembla que la seva aventura cogombrera ha estat molt reeixida perquè han arribat a acords amb importants establiments comercials que asseguren una sortida als vint mil cogombres que creixen als hivernacles de Rush, que en un any suposen una producció total d’entre entre un milió i un milió tres-cents mil, a banda de donar feina a una plantilla que, durant la temporada de recollida, arriba fins a les quinze persones.

Segons Halpin, un dels tres emprenedors, a Welgro estan molt orgullosos del premi Newbie, que considera una recompensa pel bon treball en equip dut a terme durant el darrer any. Per la seva banda, Gordon Peppard, de Teagasc, l’institut agrari nacional i que és qui determina el guanyador d’aquest guardó europeu a Irlanda, ha assegurat que és molt emocionant de veure tres joves entusiastes entrant en el món de l’agricultura, identificant un nínxol al mercat, dissenyant un pla de negoci, cercant unes instal·lacions a fi de dur-lo a terme i triomfar.

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt