L’Escombra del Liffey deixarà el riu net com una patena

L’Escombra del Liffey deixarà el riu net com una patena El Liffey Sweeper / Foto: Conor McCabe Photography

El riu Liffey només té l’aigua cristal·lina durant el Liffey Swim, la més que centenària prova de natació que es disputa a final de l’estiu, quan l’elèctrica ESB obre comportes d’una presa situada riu amunt a fi de facilitar les coses als nedadors. Per contra, la resta de dies, al seu pas per Dublin sol baixar força brut i és que al fet de ser el tram final, on arriba tota la brutícia que ha anat a parar al riu al llarg del seu recorregut, s’hi ha d’afegir l’efecte ciutat.

De tota manera, això ha començat a canviar gràcies al Liffey Sweeper (l’Escombra del Liffey), un vaixell amb un dispositiu format per una xarxa metàl·lica que va escombrant tots els objectes sòlids que floten a l’aigua, com plàstics, gots de paper, llaunes i ampolles. Un cop a bord, el material recuperat es separa en funció de si és reciclable o no. D’altra banda, tot allò que sigui orgànic es retorna a l’aigua.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el River Liffey Cleaning Project, un projecte de recerca i desenvolupament ecològic i mediambiental que l’Irish Nautical Trust va començar a idear ara fa dos anys i que pretén protegir la badia de Dublin, molt castigada a causa de tota l’activitat humana que s’hi fa.

El Liffey Sweeper, un vaixell comprat al Regne Unit per 180.000 euros gràcies a una ajuda d’un fons per a projectes de millora per a la comunitat, pentinarà el riu quatre dies a la setmana, des de la desembocadura fins al Butt Bridge, situat davant del Liberty Hall, repassant tots els molls del port i també farà incursions cap a Clontarf, on hi ha l’estuari del riu Tolka, també força brut després de travessar la zona urbana de Dublin.

Torna a dalt