Newgrange: cambra il·luminada durant el primer dia

Newgrange: cambra il·luminada durant el primer dia Cambra il·luminada a Newgrange el 20 de desembre / Youtube OPW

Cada desembre, al monument neolític circular de Newgrange (Comtat de Meath), que es calcula que té una antiguitat de cinc mil anys, els tres dies al voltant del solstici d’hivern, que és avui, són els únics en què -si el temps ho permet- un raig de llum solar entra, no per la porta, sinó per una capsa que hi ha sobre la porta -anomenada roof box-, travessa els dinou metres de passadís i arriba a la cambra interior, que queda il·luminada durant disset minuts.

El fascinant fenomen genera un alt interès arreu del món, però com que només hi ha espai per a vint-i-quatre persones i hi ha bufetades per a aconseguir una plaça, s’ha de fer un sorteig en què es reben milers de sol·licituds -més de trenta mil- d’arreu del món. Òbviament, aquest any, amb la pandèmia, no hi ha hagut cap sorteig perquè aplegar vint-i-quatre persones en una petita cambra aniria totalment en contra de les normes sanitàries vigents.

De tota manera i a fi de permetre de viure aquesta experiència a tothom qui ho vulgui, Fáilte Ireland, entitat que promociona turísticament Irlanda, i l’Oficina d'Obres Públiques (OPW), l’ens que s’encarrega de gestionar el patrimoni estatal, retransmeten l’esdeveniment a tot el món mitjançant el seu canal a Youtube. Ho podeu mirar en directe AQUÍ. Sortida del sol a les 8h58 hora irlandesa (9h58 a Catalunya).

I ahir, durant el primer dels tres dies en què la llum pot il·luminar la cambra i quan no hi havia ningú, sembla que la Llei de Murphy va entrar en vigor perquè sí que va succeir el fenomen (vídeo a sota), fet que molt probablement va desesperar tots els qui els anys anteriors havien guanyat una plaça via sorteig i que van quedar-se amb un pam de nas, puix que en aquesta època de l’any, el temps, dominat habitualment pel cel ennuvolat o la boira, no facilita gens les coses.

D’altra banda, la previsió del temps per a avui i per a demà indica que al Brú na Bóinne el cel estarà ennuvolat, per la qual cosa no s’espera que el raig de llum solar il·lumini la cambra.

ACTUALITZACIÓ: enguany la cambra s’ha il·luminat dos dies, diumenge 20 i dimarts 22.

 

Torna a dalt