Primera màquina de vending inversa de tot Irlanda

Sucumbint als embats del temporal a favor de salvar el planeta mitjançant l’ús de fonts d’energia netes i de reciclar tot el que es pugui, la població de Carrickmacross (Comtat de Monaghan) ha instal·lat una màquina de vending que no dispensa productes com begudes o snacks després d’introduir unes monedes per la ranura o pagar amb targeta, que és el que ha passat fins ara, sinó que funciona a la inversa.
En aquest sentit, la màquina de vending de Carrickmacross engoleix les ampolles de plàstic dels qui pensen en el medi ambient i com a compensació, o incentiu per a reciclar, emet un val amb un valor de deu cèntims. En total pot emmagatzemar unes 1.000 ampolles i quan la màquina és gairebé plena, envia un missatge cap al centre de recollida; per ara, l’entitat Tidy Towns local, que s’encarrega de mantenir la població neta i polida, serà qui anirà a buidar-lo.
La màquina s’ha instal·lat al vestíbul del supermercat SuperValu del Market Shopping Centre que, com a entitat col·laboradora, és on es pot bescanviar el val de deu cèntims per una altra beguda. De tota manera, no hi ha res gratuït i la iniciativa requerirà finançament, que provindrà del fons de l’organització Tidy Towns així com de patrocinadors locals, com Shabra Plastics i Quinn Packaging, que ja s’hi han compromès durant el primer any.
Amb tot, s’espera que la clientela de la màquina sigui gent que es vulgui estalviar uns cèntims a l’hora de comprar una beguda però també podria servir per a fer col·lectes per a causes benèfiques amb accions com recollir totes les ampolles de plàstic que hi hagi pel carrer i dur-les al SuperValu; així el benefici seria doble: carrers més nets i diners per a bones causes.
En cas que funcioni, es podria estendre arreu del país i és que en d’altres llocs, com Alemanya, on la iniciativa va implementar-se l’any 2003, l’experiment ha estat molt reeixit.
Font: RTÉ i Irish Independent