Els vikings no tenien invitació però foren de profit

Els vikings no tenien invitació però foren de profit Anunci del Gathering convidant els nòrdics / Foto: The Gathering 2013

Fins ara, els historiadors havien assumit que la població de l’illa d’Irlanda havia anat creixent de manera regular fins a la Gran Fam de mitjan segle XIX, però un equip d’acadèmics de la Queen’s University de Belfast ha determinat que cap a l’any 700 després de Crist, el nombre d’habitants de l’illa va començar a patir un declivi que no es va aturar fins a l’arribada dels vikings, uns dos-cents anys més tard.

En aquest sentit, l’arribada dels Norsemen, considerats el primer poble que va envair la Irlanda celta, va causar estralls al principi, puix que repartien a tort i a dret, però de mica en mica, amb algunes derrotes sonades com la de Clontarf -avui barri dublinès- el 23 d’abril del 1014, es van anar integrant a la societat irlandesa i finalment es va produir una fusió, que explica perquè avui molts irlandesos tenen ADN viking.

És per això que, malgrat haver vingut a Irlanda sense que ningú els hagués convidat, els nòrdics tenen una bona imatge a l’illa i prova d’això és un dels anuncis del Gathering 2013 (l’Aplec) -una iniciativa que tenia l’objectiu de promocionar reunions familiars o corporatives a fi d’ajudar la indústria turística d’Irlanda-, que els deia, molt irònicament, que vinguessin de visita, que aquesta vegada estaven convidats (foto).

Per contra, això no va passar en els anuncis destinats al mercat britànic malgrat que [els anglonormands] també van envair l’illa... però hi van romandre durant 800 anys i no es van fusionar gaire amb la població autòctona; de fet, al Nord, encara hi són i n’hi ha uns quants que viuen una mica aïllats de la resta d’irlandesos.

Tornant als acadèmics de la Queen’s University, un encreuament de dades amb algoritmes que van fer servir per a analitzar informació obtinguda dels molts jaciments arqueològics que van sortir de sota terra durant el Celtic Tiger -un període durant el qual es va construir de tot i més, no només habitatges sinó també infraestructures com autopistes, carreteres, centres comercials i polígons industrials- ha revelat que la població irlandesa va tornar a créixer amb l'arribada dels invasors nòrdics.

Segons explica el doctor Rowan McLaughlin, sembla que la població irlandesa va començar a patir un declivi a partir de l’any 700 després de Crist, probablement com a conseqüència d’una successió de factors com guerres, fam, malalties o tensió política, però no tots alhora perquè el declivi fou gradual. Tanmateix, els vikings, tot i ser minoritaris, eren més hàbils a l’hora d’augmentar la seva població i no només van aturar el declivi sinó que a més van fer créixer el nombre d’habitants d’Irlanda.

Torna a dalt