Els centres de dades posen a prova la xarxa elèctrica

Els centres de dades posen a prova la xarxa elèctrica Consumint electricitat a mansalva / Foto: Liffey

L’actual tecnologia de la informació, sobretot la de les xarxes socials i el conjunt d’internet, basada en gran part en l’emmagatzematge de dades al núvol, que no és res més que una xarxa de centres de dades repartits per diversos indrets del món i que consumeixen molta energia, obliga a construir aquestes instal·lacions en països on faci fresqueta durant bona part de l’any, com Irlanda, on sempre hi ha hagut molts núvols, en aquest cas dels de tota la vida, i on la calor no és un fenomen gaire habitual.

Així doncs, moltes multinacionals del sector de les noves tecnologies que emmagatzemen grans quantitats de dades, com Google, Facebook, Microsoft o Intel, tenen infraestructura situada a Irlanda. En el cas d’Intel, el pla d’expansió de l’empresa per al seu centre de dades de Leixlip (Comtat de Kildare) posarà a prova la capacitat de la xarxa elèctrica perquè requerirà la mateixa quantitat d’energia que tot Galway, una ciutat que, amb uns 80.000 habitants segons el Cens 2016, és la sisena més poblada d’Irlanda.

De moment, Eirgrid, l’ens estatal que s’encarrega de la gestió de la xarxa de distribució elèctrica, ja ha anunciat la construcció d’una subestació de 220 kilovolts al costat del centre de dades d’Intel que, si el procés de sol·licitud de permís d’obres no s’allarga més del compte, i aquí podrien aparèixer els objectors per defecte com ja va passar en el cas d’Apple a Athenry (Comtat de Galway), hauria d’estar acabada entre el 2020 i el 2021.

La inversió que farà Eirgrid en aquesta subestació rondarà els cinquanta milions d’euros i per ara no se sap si ho pagarà Intel o en compartirà els costos. Actualment, el subministrament elèctric a Intel es fa mitjançant una connexió de 100 kilovolts amb la xarxa pública. Amb tot, ja fa temps que hi ha el debat sobre el benefici que aquests centres de dades aporten a l’economia irlandesa perquè no generen gaires llocs de treball i sí molts costos en infraestructura.

De tota manera i a fi d’aturar l’alarmisme, Eirgrid ha assegurat que Irlanda pot copsar perfectament la demanda d’electricitat i que encara podria satisfer un augment del consum del 57% que, d’altra banda, està concentrat a la zona est, al Gran Dublin, per la qual cosa s’hauria d’invertir a la xarxa de distribució atès que els centres de producció elèctrica estan repartits per tot Irlanda.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt