La temporada de tempestes 2018-2019 ja té noms

La temporada de tempestes 2018-2019 ja té noms La seu de Met Éireann a Glasnevin Hill, Dublin 9 / Foto: Liffey

Des de l'any 2015, Met Éireann i la britànica Met Office publiquen una llista conjunta que bateja les tempestes que vagin desfilant per les dues illes, a l'estil de la llista del Centre Nacional d'Huracans de Miami. Per a la temporada 2018-2019 hi ha un total de 21 noms, majoritàriament anglesos, escocesos, gal·lesos i irlandesos, i intercalant els masculins amb els femenins, com ja fan a Miami des dels anys setanta.

La tria es fa mitjançant la participació popular, tot i que, evidentment, hi ha un filtre a fi d'evitar noms malsonants o que es puguin associar a una persona concreta, com per exemple la reina d'Anglaterra, Elisabet, o el primer ministre irlandès, Leo [Varadkar]. La raó principal de posar noms a les tempestes és que sembla que així la gent se les pren més seriosament i també són més fàcils de recordar un cop passat un cert temps.

Amb tot, malgrat que la llista és conjunta, els criteris per a determinar què és exactament una tempesta no sempre són els mateixos a banda i banda de la mar d'Irlanda; en aquest sentit, Met Éireann es basa en dades meteorològiques i la Met Office en impacte. Així doncs, a mitjan gener passat, la tempesta Fionn va generar una petita brega quan Liam Dutton, meteoròleg del britànic Channel 4, va criticar els seus homòlegs irlandesos en considerar que allò no era cap tempesta digna de ser batejada.

Una altra curiositat de la temporada passada va ser que les dues tempestes que van causar més disrupció no eren a la llista: l'exhuracà atlàntic Ophelia, que va arribar a mitjan octubre, tenia un nom de la llista de Miami en haver-se originat a l'altra banda de l'oceà, i la tempesta Emma, que va coincidir amb una invasió d'aire gèlid provocant la nevada del segle, va ser batejada pel servei meteorològic portuguès atès que venia de les Açores.

Pel que fa a la llista 2018-2019, els noms són els següents: Ali, Bronagh, Callum, Deirdre, Erik, Freya, Gareth, Hannah, Idris, Jane, Kevin, Lily, Max, Niamh, Oliver, Peggy, Ross, Saoirse, Tristan, Violet i Wyn. Afortunadament, mai no s'han d'utilitzar tots els noms i per exemple, l'any passat només es va arribar fins a Hector, que era el vuitè nom de la llista.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt