La sequera revela nous henges a prop de Newgrange

La sequera revela nous henges a prop de Newgrange Un dels henges descoberts fa uns dies / Foto: @DeptAHG via Twitter

La setmana passada les imatges gravades per sobre dels camps molt a prop del conjunt neolític de Brú na Bóinne (Comtat de Meath) des d'un avió no tripulat propietat d'Anthony Murphy, membre de l'associació Heritage Ireland que ha estudiat i escrit sobre la zona durant molts anys, van revelar diversos cercles d'herba verda, alguns de fins a 200 metres de diàmetre, en un terreny gairebé sec.

L'explicació de per què l'herba és més verda és que els materials utilitzats a l'hora de construir aquests henges (construcció neolítica circular) conserven més bé la humitat que no pas la terra, per la qual cosa l'herba que hi ha a sobre és més verda; la tècnica d'observar l'herba ha estat utilitzada durant molts anys pels arqueòlegs però la sequera ha facilitat la tasca. Així doncs, tenint present que el camp no és un espai públic i en principi no s'hi farà cap excavació, quan torni a ploure regularment les marques desapareixeran.

Segons les primeres impressions dels experts en arqueologia, aquests cercles són, molt probablement, construccions neolítiques com la de Newgrange, que data aproximadament cap a l'any 3000 abans de Crist i que queda just a l'altra banda del riu Boyne; de tota manera, sembla que aquests henges els van construir 500 anys més tard.

Newgrange és un pol d'atracció turística i sempre és notícia durant el solstici d'hivern quan, durant tres dies, la llum del sol, sempre que el temps irlandès així ho permeti, travessa el passadís i il·lumina la cambra central. Com que hi ha desenes de milers de sol·licituds per ser a la cambra en aquell moment, els afortunats es decideixen mitjanjant un sorteig.

Tornant a la recent descoberta, durant el cap de setmana ha estat el National Monuments Service el qui hi ha enviat un avió tripulat a fi de confirmar la troballa i ara duran a terme un exercici cartogràfic per tal d'intentar entendre millor quina relació tenen els henges entre ells.

En aquest sentit, la doctora en arqueologia Geraldine Stout explica que, segurament, Newgrange era el centre de tot un conjunt sagrat i que els henges descoberts ara podrien ser per a allotjar els pelegrins que hi anaven.

Font: RTÉ

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt