Centre de Convencions, el got de vidre de les Docklands

Centre de Convencions, el got de vidre de les Docklands El Centre de Convencions de Dublin / Foto: Liffey

A North Wall Quay, a la zona de les Docklands, hi ha un edifici que sembla un got de vidre inclinat: és el Centre de Convencions de Dublin, obra de l’arquitecte irlandès Kevin Roche i que fou inaugurat en mal moment -el set de setembre del 2010-, perquè llavors Irlanda patia una greu crisi econòmica i molts dels projectes faraònics iniciats durant l’època de bonança semblaven innecessaris; amb tot, posteriorment, el centre de convencions ha estat una peça clau per a l’economia de la ciutat.

La idea de construir un edifici d’aquestes característiques va sorgir a final dels noranta, en el moment àlgid del Tigre Celta, quan el govern irlandès va començar a considerar la necessitat de disposar d’un edifici de grans dimensions i modern a fi d’atraure turisme de negocis en congressos internacionals de tota mena. Finalment, l’emplaçament triat fou a les Docklands, una zona que era en procés de regeneració i on hi havia molt d’espai, a banda de ser un centre financer i tecnològic de primer ordre.

Òbviament, el que més destaca de l’edifici és la seva façana de vidre cilíndrica inclinada, de cinquanta-cinc metres d’alçària, que permet l’entrada de llum natural i ofereix vistes espectaculars del riu Liffey i de la ciutat de Dublin. A més, l’edifici combina elements arquitectònics moderns amb un enfocament sostenible, utilitzant tecnologia innovadora a fi de reduir l'impacte ambiental, i això li ha fet guanyar diversos premis internacionals, tant de turisme de congressos com d’arquitectura.

En termes de capacitat, pot encabir fins a vuit mil persones, amb un auditori principal de dos mil seients, vint-i-dues sales de reunions i un espai de 4.500 metres quadrats per a exposicions i recepcions. D’altra banda, durant la pandèmia, va fer la funció de parlament durant uns mesos atès que permetia de mantenir la distància entre els diputats.

I quan es fa fosc, l’edifici encén els llums, que canvien de color dependent de les circumstàncies, per exemple, el dia de Sant Patrici es vesteix de verd i algun dia especial per a Irlanda, irradia la bandera tricolor amb efecte mirall al Liffey, que fa que sigui tot encara més espectacular.

Podeu mirar el vídeo a Liffey TV

Torna a dalt