El bluf de la targeta sanitària de CatSalut per a expatriats

L’any 2017, en una acció conjunta entre els departaments de Salut i d’Exteriors -Comín i Romeva, respectivament, què podia anar malament?-, el govern català va enviar una targeta sanitària (TS) a tots els inscrits al Registre de catalans residents a l’exterior. El sobre incloïa una lletra lloant l’acció del govern i de com es preocupava pels catalans residents a l’estranger: t’enviem una targeta sanitària que et permetrà de gaudir dels serveis del CatSalut durant les vacances a Catalunya!
De tota manera, com d’habitud passa amb els qui donen gat per llebre i sobretot, amb la política de venda de fum de cara a la galeria del govern català, els suposats avantatges no ho eren tant, però potser per l’alegria de rebre una targeta sanitària, els receptors no paraven gaire atenció al que deia la lletra petita o les explicacions de la missiva perquè era la farragosa i burocràtica xerrameca endèmica en aquesta classe de comunicacions amb els ciutadans.
Amb tot, actualment, segons el web d’Exteriors, poden sol·licitar la Targeta Sanitària Individual (TSI) els inscrits al Registre de catalans residents a l’exterior que no tinguin cobertura sanitària pública derivada de l’aplicació d’acords bilaterals o multilaterals en matèria d’assistència sanitària bàsica en els seus desplaçaments temporals a Catalunya. Per tant, no podran optar a aquest servei les persones que resideixin a Andorra, Suïssa, Xile, el Regne Unit, països de la Unió Europea i de l’Espai Econòmic Europeu (Islàndia, Liechtenstein i Noruega).
Tanmateix, sembla que Exteriors, amb moltes ganes de repartir alegria arreu, va enviar la targeta a tothom, incloent-hi persones que restaven excloses d’aquest servei per ser residents en un dels països anteriorment esmentats -com tots els de la Unió Europea.
Però òbviament, els qui no van llegir la lletra petita o els que la van llegir, però no sabien ni on vivien en termes de llenguatge burocràtic perquè van romandre en bucle llegint derivada de l’aplicació d’acords bilaterals o multilaterals en matèria d’assistència sanitària bàsica, van tenir la sensació que tenien cobertura mèdica a Catalunya. Perquè, altrament, de què serveix enviar una targeta sanitària a algú que viu en un país exclòs de l’accés gratuït als serveis del CatSalut?
Això és el que ha pogut descobrir el Diari Liffey els darrers dies arran d’un problema de salut que, afortunadament, no ha estat greu. En aquest sentit, la primera visita a un CAP de la Costa Daurada va revelar la inutilitat de la targeta, atès que tot i que el sistema la reconeixia, deia que el titular residia a l’estranger i que, en cas de no tenir la Targeta Sanitària Europea, hauria de pagar. Trinco-trinco. També a la farmàcia.
Bàsicament, que un irlandès amb una targeta europea pot rebre atenció gratuïta a CatSalut, però un català, anant a un centre sanitari de CatSalut amb targeta del CatSalut que li ha enviat el departament d’Exteriors per viure a l’estranger, no; resumint: t’envio aquesta targeta perquè vius a l’estranger, però no la pots fer servir a Catalunya perquè no hi ets resident, amb l’agreujant que com hom pensa que la targeta del CatSalut és vàlida, ja no sol·licita l’europea, que és gratuïta.
Dos dies després, visita a un hospital de Tarragona; reconeix la targeta, però informa que no pot prestar el servei gratuït, a banda d’alertar que no tracta amb asseguradores mèdiques, que era l’altra opció del pacient.
Així doncs, anem a l’altre hospital de la ciutat i... Sorpresa! El sistema reconeix la targeta i assegura que el titular pot rebre l’atenció sanitària de franc. Ara sí! Tanmateix, l’alegria a casa dels que tenen una targeta sanitària enviada per Comín & Romeva no dura gaire i quan el pacient ja és a l’habitació, puja l’administrativa de recepció i l’informa que el sistema s’havia actualitzat i que el titular no tenia cobertura gratuïta.
De tota manera, després de fer les proves al pacient, gairebé de manera immediata i amb molta professionalitat, arriba la paperassa, que inclou un paper informant que, com el pacient té cobertura mèdica a la sanitat pública irlandesa, quan torni a Irlanda pot obtenir un certificat de la Targeta Sanitària Europea -que és la versió pdf de la targeta- i si en un termini de deu dies -tot i que l’hospital és flexible en aquesta qüestió- els l’envia a una adreça de correu electrònic, llavors no haurà de pagar res.
ACTUALITZACIÓ: amb relació al paràgraf anterior, quan hom sol·licita la Targeta Sanitària Europea, la cobertura comença el dia de la sol·licitud, per la qual cosa, en cas de no tenir-la en el moment de requerir assistència sanitària, sol·licitar-la després no dóna cobertura per aquell incident concret, però sí per a qualsevol altre problema posterior al dia de la sol·licitud.
Dit tot això, un deu per a la sanitat pública, un bé molt preuat que alguns volen destruir perquè hi hagi qui en pugui fer negoci.