La Garda detecta cotxes sense assegurança via app mòbil

La Garda detecta cotxes sense assegurança via app mòbil Control policial a Dublin / Foto: Liffey

Helen McEntee, ministra de Justícia, ha presentat de manera oficial un nou sistema que permet als agents de la Garda d’identificar de manera ràpida i senzilla els vehicles sense assegurança, una tasca que fins ara era una mica rudimentària i que consistia a muntar un control policial, on els vehicles circulaven molt lentament i els gardaí llegien la data de validesa de l’assegurança, que s’ha de col·locar al parabrisa. L'anunci s’ha fet coincidint amb el National Insurance Enforcement Day, una iniciativa nacional de la Garda centrada a detectar conductors que circulen sense assegurança a les carreteres irlandeses.

Així doncs, ara els més de tretze mil agents que treballen arreu del país ja poden comprovar l'estat d'una assegurança de vehicle mentre patrullen per la carretera mitjançant l'aplicació Garda Mobility. Després de la seva implantació a principi d’any, el nou sistema ha comportat l'embargament de 7.307 vehicles d’ençà del gener, entre els quals els 1.840 vehicles confiscats només durant el mes d'abril.

Aquest nou sistema de suport al cos policial s’ha creat gràcies a la col·laboració entre diverses agències i entitats, com el Departament de Transport, el Departament de Justícia, la Garda, Insurance Ireland i el MIBI, una entitat sense afany lucratiu creada per les asseguradores que operen a Irlanda i que té l’objectiu de defensar els interessos de les víctimes de conductors sense assegurança. En aquest sentit, ara el MIBI proporciona diàriament a la Garda els detalls de l'assegurança de més de tres milions de vehicles mitjançant la base de dades conjunta de les asseguradores.

D’altra banda, una investigació del MIBI ha revelat que hi ha un nombre significatiu de vehicles sense assegurança circulant per la xarxa viària; en aquest sentit, es calcula que el 2022 n’hi havia aproximadament uns 188.000, és a dir, 1 de cada 12 vehicles privats. Aquesta investigació també mostra que Irlanda es troba entre els països europeus amb un nombre més alt de vehicles no assegurats, tres vegades més que al Regne Unit i quatre vegades més que la mitjana de la UE.

Òbviament, com en qualsevol país civilitzat, a Irlanda conduir un vehicle sense assegurança és il·legal i els infractors poden enfrontar-se a sancions importants, com ara l'embargament del seu vehicle in situ, una compareixença judicial, cinc punts de penalització i multes importants.

Torna a dalt