Bogeria a les màquines de Re-turn: tres milions diaris

Bogeria a les màquines de Re-turn: tres milions diaris Una màquina de Re-turn / Foto: Liffey

La situació al voltant de les màquines del sistema Re-turn es podria titllar d’autèntica bogeria i és que si bé, el passat primer de febrer, la iniciativa va començar al ralentí i amb dubtes sobre si funcionaria o no, les dades de les darreres setmanes confirmen que l’experiment ha estat molt reeixit, per sobre de les expectatives i tot.

El sistema consisteix a cobrar un dipòsit d’entre 15 i 25 cèntims quan hom compra una beguda continguda en una ampolla de plàstic o una llauna, amb l’import variant en funció de la quantitat. El dipòsit és reemborsat quan hom torna l’envàs a la màquina o al taulell dels comerços participants, tot i que aquesta segona opció no està gaire estesa a causa dels problemes logístics i d’higiene que comporta.

I sembla que els caps de setmana les màquines reben envasos sense aturador, sobretot quan fa bon temps, com així ho ha explicat Re-turn, informant que el passat diumenge dotze de maig van retornar-se més de tres milions d’envasos, fet que confirma un augment exponencial dels retorns. En aquest sentit, ara, en un dia es retornen més envasos que abans durant tot un mes; per exemple, durant tot el febrer, se’n van retornar uns dos milions. En xifres mes per mes: dos milions al febrer, vint al març i cinquanta a l’abril.

Segons Re-turn, aquestes xifres demostren que els consumidors són conscients que el sistema de retorn d’envasos és beneficiós per a tothom, però sobretot per al medi ambient, i és per això que no els fa res de dedicar un temps a anar fins a una de les 2.300 màquines repartides arreu del territori, on en algunes ocasions, fins i tot, s’hi forma una cua de gent carregada amb bosses plenes d’envasos.

Un altre efecte beneficiós de la iniciativa és que ara hi ha gent que es dedica a recollir els nombrosos envasos abandonats a la seva sort al carrer, que és un clàssic de Dublin, permetent-los de tenir uns ingressos extra i deixant els carrers més nets. De fet, de tant en tant es pot veure algú cercant envasos i comprovant si té el logo de Re-turn, altrament no hi ha reembors.

 

Torna a dalt