Regeneració dels blocs d’habitatge social de Dorset Street

Regeneració dels blocs d’habitatge social de Dorset Street Complex d'habitatge social a Dorset Street / Foto: Liffey

El Comú de Dublin ha anunciat que el nou complex d’habitatge social situat a Dorset Street estarà acabat a final del 2026 i que les obres començaran aviat, això sí, sense especificar quan. Els blocs actuals ja fa temps que presenten un estat decrèpit, una degradació que s’ha accelerat d’ençà que el gros dels veïns va ser reallotjat a altres llocs a fi de permetre d’iniciar les obres i és que el fet d’estar buits ha atret les habituals hordes de vàndals que hi han campat alegrement.

Actualment, només hi resten dos residents, molt valents o amb un vincle molt fort al seu habitatge perquè durant els darrers mesos han viscut envoltats d’apartaments amb les finestres tapiades; amb tot, sembla que finalment han acceptat l’oferta municipal d’un allotjament alternatiu, per la qual cosa l’enderroc dels tres blocs existents ja pot començar.

Aquest complex residencial d’habitatge social és un dels molts que van ser construïts al centre de Dublin als anys seixanta per tal d’acabar amb els infames tenements, és a dir, edificis on una família sencera vivia amuntegada a la mateixa habitació. D’altra banda, tots els blocs tenien el mateix disseny, exageradament lleig, però pràctic, funcional i amb un cost baix. De tota manera, ja fa uns quants anys que el Comú va engegar un pla de regeneració d’aquests complexos, amb dissenys diferents i tota mena de modernitats, que han fet que, fins i tot, es presentin a concursos d’arquitectura i els guanyin.

En el cas de Dorset Street, el departament d’Habitatge hi construirà cent seixant-tres apartaments, un parc infantil, un local comercial i un cafè -sempre hi ha un cafè en qualsevol projecte immobiliari-, destinant-hi vuitanta milions d’euros.

D’altra banda, l’antiga caserna de bombers, un edifici de maó vermell molt icònic de la zona, construït a principi del segle XX, restaurat recentment, on ara hi ha un club de boxa i que queda entre dos dels blocs actuals, romandrà dempeus. De fet, això ja ha esdevingut un clàssic arquitectònic a la capital irlandesa: que un edifici antic sobrevisqui a un altre de construït molts anys després, sobretot si es tracta de blocs d’habitatge social o edificis fets de formigó gris i insípid.

Font addicional: The Irish Times

Torna a dalt