Els casoris il·lustren la llunyania de la catòlica Irlanda

Els casoris il·lustren la llunyania de la catòlica Irlanda Els nuvis de can McDowell, a O'Connell Street / Foto: Liffey

Les dades publicades per l’Oficina Central d’Estadística (CSO) amb relació als casoris celebrats l’any 2023 il·lustren perfectament la transformació que ha viscut la societat irlandesa durant les darreres dècades, tant en l’àmbit religiós com d’estil de vida, esdevenint un país secular i amb una tendència a esperar uns quants anys per a unir-se en matrimoni, és a dir, res a veure amb antany, quan el gros de les parelles anava per feina, presentant-se a l’altar d’una església catòlica a una edat de vint-i-tants.

En aquest sentit, dels 20.513 casoris entre dues persones de sexe oposat celebrats l’any passat, 7.256 van ser pel ritu catòlic, que fou el més comú, tot i que en termes relatius només va representar una mica més d’un terç del total (35,4%); en segona posició hi hagué les cerimònies civils, amb 6.474, o 31,6% del total.

D’altra banda, sembla que les unions entre dues persones del mateix sexe frenen la seva ascenció metòrica dels darrers anys -del 2021 al 2022 van passar de les 500 a les 618, 118 més-, puix que el 2023 n’hi va haver 646 -solament 28 més que l'any anterior-, amb gairebé un empat tècnic entre gèneres: 324 d’homes i 322 de dones.

Pel que fa a l’edat, actualment la parella de nuvis més habitual ja no són dos jovenets de vint-i-tants sinó que en tenen uns trenta llargs, més concretament, l’any passat, 37,7 ells i 35,8 elles, probablement reflectint l’estil de vida actual, en què hom mira d’allargar els anys de joventut, així com la situació del mercat laboral, que obliga molts -sobretot moltes- a dedicar temps a consolidar la seva carrera en detriment de família i de vida social. I en els casoris entre dues persones del mateix sexe, l’edat encara és més alta: 40,8 anys ells i 38 elles.

En qüestió de dates, el mes d’agost és quan hi hagué més casoris, amb 2.653 cerimònies, aprofitant que, en principi, fa més bon temps; a l’altre extrem, per la mateixa raó, però en sentit contrari, hi hagué el mes de gener, amb només 665 noces. I el dia de la setmana en què hi hagué més cerimònies fou, òbviament, divendres, fet que va permetre a tothom de descansar durant el cap de setmana i de recuperar-se de la ressaca, una cosa que no es pot fer si el casori és diumenge, fet que explica que aquest dia de la setmana, tot i ser festiu, fos el menys popular, amb només 714 cerimònies.

 

Torna a dalt