El nou sistema de dipòsit i reembors Re-turn, així així

El nou sistema de dipòsit i reembors Re-turn, així així Una màquina de Re-turn a l'Aldi / Foto: Liffey

El proppassat primer de febrer va engegar la iniciativa Re-turn, que consisteix a fer pagar un dipòsit cada vegada que hom compra un producte líquid contingut en una ampolla de plàstic o una llauna i que varia segons la quantitat: quinze cèntims per a recipients d’entre 150 i 500 mil·lilitres i vint-i-cinc cèntims per a recipients d’entre mig litre i tres.  

Aquest dipòsit es pot recuperar anant a un establiment participant i entregant l’envàs al taulell o anant a una màquina de Re-turn, que hom pot trobar en alguns súpers -el gros de les botigues més petites han descartat aquesta opció- i que és com una màquina de vending, però a la inversa, és a dir, que s’ha d’introduir l’envàs amb el codi de barres clarament llegible a fi que la màquina pugui determinar de quina mena d’envàs es tracta per tal de generar un tiquet, amb dues opcions: descompte a l’import d’una compra que es faci en aquell establiment o bescanvi per diners en efectiu.

Amb tot, el debut de Re-turn va tenir alguns problemes arran de la logística i és que el primer de febrer, als prestatges de les botigues hi havia envasos que no duien el logotip de la iniciativa, una condició, en principi, sine qua non per a poder ser reemborsat un cop es retorni l’envàs a la màquina o a algun establiment que accepti envasos via taulell. Això va fer que alguns afectats esbombessin el problema a les xarxes socials, obligant els responsables de Re-turn a calmar la situació anunciant que també els reemborsarien el dipòsit.

Pel que fa a l’operativa en si, una enquesta duta a terme per la consultora demoscòpica Amárach per encàrrec de l’emissora de ràdio Newstalk revela que un 71% dels enquestats assegura que faran servir les màquines a fi de recuperar el dipòsit, un 8% diu que no ho farà i un 21% que no ho sap. En qüestió de gènere, sembla que els homes són una mica més proclius a reclamar el reembors que no pas les dones, amb un 73% i un 70%, respectivament.

D’altra banda, l‘objectiu d’aquest sistema és que la gent recicli més, cosa que confirma el fet que un 56% dels enquestats reconegués que en cas que s’estengués a tots els residus reciclables -ara només és per a ampolles de plàstic i llaunes-, reciclarien més; per contra, un 26% va dir que no faria canviar la seva pauta i un 18% no n’estava segur. Per perfil geogràfic, els urbanites dublinesos serien els menys inclinats a reciclar.

Òbviament, com en qualsevol altra qüestió controvertida, el sistema Re-turn també té els seus detractors, alguns dels quals el veuen com l’enèsima inutilitat implementada pel govern; en aquest sentit, n'hi ha que expliquen que per a reciclar ampolles de plàstic i llaunes ja hi ha el cubell verd i vaticinen que molts consumidors no es prendran la molèstia de guardar els envasos buits en una bossa per posteriorment dur-los a un dels establiments participants.

Font addicional: Newstalk

Torna a dalt