A Cork asseguren que la vida és més senzilla a l'allioli

A Cork asseguren que la vida és més senzilla a l'allioli Aioli fet al comtat de Cork / Foto: Liffey

Ja fa molts anys que als prestatges d’alguns supermercats irlandesos hom pot trobar una salsa semblant a l’allioli, tot i que no de manera continuada, cosa que s’explica pel fet de no ser una de les salses més conegudes pels habitants de l’illa, com el quètxup, la mostassa, la salsa tàrtara, la barbacoa, totes les italianes que acompanyen l’ampli ventall de plats de pasta -que els italians són, clarament, els reis del màrqueting- o les diferents classes de relish.

Un altre factor que ha influït en la seva irregularitat al supermercat ha estat que, fins ara, la producció tenia lloc a ultramar i és per això que l’allioli no arribava sempre -potser només quan hi havia sobreproducció i no es podia col·locar el producte a altres mercats-, a banda d’experimentar canvis, probablement per la manca de continuïtat, quan el xef en cap de les empreses que produïen allioli per a les cadenes de supermercats no recordava com es feia o potser hi havia un canvi de pressupost que no permetia fer servir alguns ingredients, obligant a modificar la recepta així com la història sobre l’origen de la salsa.

GALERIA DE FOTOS a sota

En aquest sentit, fa molts anys, a l’etiqueta de l’allioli que venien a Tesco deia que la salsa es basava en la recepta tradicional catalana (foto 1 de la galeria de fotos), després no hi deia res, si més no a l’etiqueta (3) que en cobria una altra, que al seu torn deia que es basava en una recepta francesa (2); pel que fa als ingredients, també hi ha hagut canvis, com el percentatge d’oli d’oliva, que ha anat variant, del 36% al 7%, essent substituït per oli de colza (5) i agafant una tonalitat més blanca (4). De tota manera, a l’aioli d'ara ha tornat l’oli d’oliva.

O el nom, que ha passat del catalaníssim allioli a un gens fabrià aioli -suprimint la ella-, que sembla que és la manera més fàcil que tenen els anglòfons de pronunciar aquesta paraula i que ja s’ha consolidat a diversos llocs arreu del món; tanmateix, l’allioli que venen fora de la seva àrea original és més aviat maonesa amb una mica d’all, fet que, sense saber-ho, agraeixen els qui són al voltant dels qui n’han menjat.

I ara, sembla que l’allioli es podria consolidar a les prestatgeries dels supermercats irlandesos gràcies al restaurant Sage, situat a la població de Middleton (Comtat de Cork), que també comercialitza un ampli ventall de salses i que potser ha vist un nínxol de mercat, probablement gràcies al turisme que ha visitat els Països Catalans i que vol continuar assaborint aquesta salsa al seu país.

Al pot que hom pot trobar al súper, els de Can Sage asseguren que la vida és més senzilla a l’aioli i de fet, n’hi ha uns quants que ja fa temps que ho creuen així perquè, antigament, quan n’arribava una remesa, no durava gaire als prestatges (9). 

Torna a dalt