Hores sense poder magrejar-li els pits de Molly Malone
El personatge més icònic de Dublin és, sens dubte, Molly Malone, una dona que, segons explica la llegenda i la popular cançó, feia de peixatera durant el dia -empenyent un carro i cridant alegrement que tenia escopinyes i musclos-, però que al vespre, a fi de complementar els seus ingressos, es dedicava a la prostitució; de fet, va ser durant la seva feina vespertina quan va fer una de les gestes per la qual més se la recorda: encomanar la sífilis a uns quants mariners anglesos, que en aquella època eren l’enemic a batre.
I en tant que icona dublinesa, l’any 1988, coincidint amb el mil·lenari de la capital irlandesa, el Comú va instal·lar una estàtua de Molly Malone amb el seu carro de peixatera, primer a la part baixa de Grafton Street, a prop de College Green, i posteriorment, arran de les obres de construcció de l’extensió de la línia verda del Luas, a Suffolk Street, a uns 125 metres de la seva localització inicial, d’on no s’ha mogut tot i algunes promeses de retornar-la a Grafton.
D’altra banda, el costat més fosc de la Molly està representat per un escot generós que deixa veure bona part de la seva pitrera, realçada pel fet que aquella part del seu cos és de color daurat, a diferència de la resta de l’estàtua, que és més fosca. Curiosament, l’any 2015, la pitrera de Molly Malone ja va ser al centre de la polèmica per no passar el filtre de Facebook quan un usuari va penjar una foto de la portada d’una novel·la en què apareixien els pits de la dublinesa; de tota manera, després d’un estira-i-arronsa entre l’usuari i Facebook, la xarxa social va esmenar l'error i va demanar disculpes.
I una de les tradicions de les hordes de turistes que van a veure-la és de fer-se una foto magrejant-li els pits, que de fet és per això que aquella part té un color diferent, perquè originàriament tota l'estàtua era fosca. Segons diuen, posar la mà al damunt dels pits de la Molly porta bona sort, una explicació molt en línia amb la mística i la superstició tan habitual en la cultura celta, que en aquest cas concret, també diu que després de la seva mort -per febre-, el seu esperit empenyia el carro.
De tota manera, tots els turistes que a la seva agenda tenien apuntat que dimecres anirien a magrejar els pits de la Molly van quedar-se amb un pam de nas perquè la nit anterior algú havia deixat pintura negra a la pitrera de l’expeixatera, malgrat que els operaris municipals van afanyar-se a netejar-ho i al cap d’unes hores els turistes van poder continuar magrejant-li els pits. D’altra banda, per ara no se saben les causes de l’acció vandàlica i ningú no n’ha reivindicat l’autoria.
The Molly Malone statue in Dublin has been vandalised with black paint.
— Dublin's Q102 (@Q102FeelGood) August 16, 2023
The statue on Suffolk Street is a popular destination spot for tourists.
The motive for the attack is unclear.
Dublin City Council told the Irish Independent the paint will be removed as soon as possible. pic.twitter.com/zHFAVcxNSS