Perfil d’un garda típic: home blanc, catòlic i irlandès

Perfil d’un garda típic: home blanc, catòlic i irlandès Exterior de la Garda Station de Kevin Street, Dublin 8 / Foto: Liffey

Tot i les diverses campanyes endegades durant els darrers anys a fi que la policia sigui un reflex de la diversitat cultural i racial de la societat irlandesa actual, les dades facilitades per la Garda a l’Oficina Central d’Estadística (CSO) perquè les analitzi fent servir les tècniques habituals d’estadística, il·lustren una foto molt diferent de la desitjada i que deixa el cos policial als Antípodes del seu objectiu. En aquest sentit, el perfil més comú entre els gardaí és el d’un home blanc, irlandès i catòlic.

Els números: un 64% és de sexe masculí, un 98%, blanc irlandès -white Irish-, també un 98% és de nacionalitat irlandesa i un 89%, de religió catòlica; finalment, un 8% diu que no té cap religió. Parlant de creences religioses, les dades publicades per la CSO no informen si hi ha policies que s’identifiquen com a Cavallers del Jedi, una religió que, segons les dades del Cens 2022, va de baixa després d’haver guanyat adeptes coincidint amb l’estrena de diverses entregues de la saga de la Guerra de les Galàxies, algunes amb escenes filmades a Irlanda.

Parlant de les dades del Cens 2022, fent una comparativa es fa evident la diferència entre la Garda i la població irlandesa. Exemples:

- Les dones representen un 51% de la població, però només un 36% dels agents de la Garda.

- Els blancs irlandesos són un 82% dels habitants de la República, però el 98% dels gardaí.

- Els agents policials que no són de nacionalitat irlandesa només són un 2% del cos, però un 13% de la població.

- A la Garda hi ha un 89% de catòlics, a diferència de la població, on són un 78%.

- I el 14% dels irlandesos té alguna minusvalidesa, tanmateix, a la Garda només en té un 4%.

 

Torna a dalt