Refugiats i demandants d’asil podrien dormir en flotels

Refugiats i demandants d’asil podrien dormir en flotels El riu Shannon al seu pas per Athlone (Comtat de Westmeath) / Foto: Liffey

A partir de final de febrer de l’any passat, al flux habitual de demandants d’asil, actualment uns 22.000, s’hi van afegir els refugiats provinents d’Ucraïna, que després d’un any i tres mesos de conflicte ja arriben als 84.000, i entre uns i altres han obligat les autoritats irlandeses a fer mans i mànigues a fi de trobar un allotjament per a tothom, cosa que no sempre ha estat possible i en algunes ocasions hi ha hagut refugiats que han acabat dormint en recintes com estacions d’autobusos, aeroports o fins i tot al carrer.

El gros dels refugiats s’ha allotjat en hotels, sobretot en zones rurals on no hi ha gaire demanda o en antics establiments que feia molts anys que romanien amb la persiana abaixada i que han estat reformats. També s’ha enviat refugiats cap a zones turístiques i durant la temporada baixa no hi ha hagut cap problema destacable, però ara, amb l’arribada de l’època forta per al sector, les queixes des del gremi han anat in crescendo i és que si bé l’Estat paga l’allotjament, els refugiats no fan despesa en botigues, pubs i restaurants, com sí que fan els turistes vinguts d’ultramar, sobretot els nord-americans.  

Així doncs, el govern ha començat a cercar alternatives per a allotjar els refugiats, entre les quals hi ha els flotels, és a dir, els hotels flotants. En aquest sentit, Roderic O’Gorman, ministre d’Integració, ha reconegut que el govern està considerant la idea del flotel, que ja va estudiar l’any passat, en forma de creuer al port de Dublin, però que llavors va descartar per raons d’espai. De tota manera, ara la idea és de fer servir vaixells més petits i amb menys calat, fet que permetria de situar-los en molts llocs diferents on no hi hagi gaire fondària.

Entre altres ubicacions hi hauria el port de Cork o el riu Shannon, en aquest segon cas, a l’estil del que és força habitual en rius europeus com el Danubi, el Loira, el Rin o el Sena, en què s’aprofitaria el fet que el riu té molts quilòmetres de longitud. Un altre avantatge dels flotels és la mobilitat i és que com explica el ministre O’Gorman, en cas que l’allotjament de refugiats generi malestar en una zona concreta, com ja ha passat durant les darreres setmanes, el flotel pot ser traslladat fàcilment a una altra de més receptiva.

Font: Irish Independent i The Journal.ie

Torna a dalt