Unes obres al Dublin Port fan aflorar l'East Wall original

Unes obres al Dublin Port fan aflorar l'East Wall original Dibuix de l'Eat Wall, muralla de la dreta / Dublin Port Company

La Dublin Port Company va anunciar ahir el descobriment d'una part de la muralla original de la ciutat que es remunta a final de la dècada de 1720 i que mai s'havia vist abans. A més, en la troballa arqueològica també hi ha inclosos objectes de treballadors portuaris, com diverses canonades de fang amb logotips sindicals i polítics en relleu en què destaca un curiós Parnell MP -essent Parnell el nom del líder polític irlandès Charles Stewart Parnell* i MP, Member of the Parliament-, fet que podria considerar-se un dels primers exemples de material electoral de suport en una campanya política a Irlanda.

Algunes altres canonades duen la marca de la Dublin United Trades Association, que va funcionar entre 1863 i 1883 i que va ser una de les primeres organitzacions sindicals nacionals del món, atès que fou fundada cinc anys abans que el Congrés Sindical Britànic; uns anys més tard va ser reemplaçada pel Consell de Sindicats de Dublin. A banda del marxandatge polític i sindical, també s’han recuperat peces de sabates de cuir dels portuaris, així com fragments de ceràmica del segle XIX, vidre i ossos (fotos a sota).

Aquest descobriment històric es va fer durant les obres d’un projecte de construcció que, per encàrrec de la Dublin Port Company, l’empresa constructora Dunwoody & Dobson duu a terme a l'antiga subestació elèctrica de maó vermell situada a prop de la cruïlla entre East Wall Road i Alexandra Road, als terrenys del Port Centre.

La muralla original va tancar els costats est i nord dels nous terrenys guanyats a la mar que posteriorment es coneixerien com a North Lotts i que feien la funció de pòlder, és a dir, terrenys marítims o d'estuari que un cop assecats són reconvertits en sòl per a usos diversos.

A mesura que el port s'estenia cap a l'est allunyant-se de la ciutat, el propòsit original de la muralla va quedar totalment obsolet i es van eliminar les pedres del parament, és a dir, les cares exteriors, i és probable que posteriorment aquestes pedres es reutilitzessin per a construir el mur de tres metres d'alçada que actualment defineix el perímetre del port, visible des d'East Wall Road. És d'aquest mur original que la zona coneguda com a East Wall -Mur de l'Est- deriva avui el seu nom.

Donada la magnitud de la troballa, la importància de la muralla del segle XVIII en l'evolució del port de Dublin i de la ciutat així com el paper de la subestació de maó vermell en l'electrificació primerenca del port, s’ha decidit que formarà part d’una mostra permanent a l'edifici rehabilitat del Port Centre. Els plans de la Dublin Port Company per a l'edifici inclouen un sòl amb panells de vidre (foto a sota), que permetran als visitants de veure el mur exposat que en el passat va servir per a protegir la façana est de les inundacions.

La mostra es convertirà en l'última incorporació al museu del Port de Dublin i serà una part clau de l'objectiu estratègic del Pla Director 2040 per a integrar el port amb la ciutat. Quan estigui acabat, el museu de la subestació de maó vermell formarà part d'un carril bici i de vianants de 6,2 quilòmetres de longitud que unirà diversos punts de referència del port, del patrimoni marítim i industrial i amb vistes de tota la zona portuària i de la badia de Dublin.

El component més gros del museu serà The Odlums Flour Mill (el Molí Fariner Odlums), que serà dissenyat per Grafton Architects. Quan estigui acabat, serà un equipament que oferirà 5.000 metres quadrats d'estudis, espais d'actuació i sales d'assaig per als artistes de la ciutat. En aquest sentit, l'Arts Council i la Dublin Port Company acaben de signar un memoràndum d'entesa per al desenvolupament del molí fariner com a campus i espai de treball artístic.

*Membre del Parlament de 1875 a 1891 i líder dels moviments de Home Rule i Land League.

Font: Dublin Port Company

Torna a dalt