A manca d’armes de foc, la Garda aprendrà arts marcials

A manca d’armes de foc, la Garda aprendrà arts marcials El fanalet d'una Garda Station / Foto: Liffey

La Garda és un dels pocs cossos policials del món que no duu armes de foc, llevat de les unitats que responen als incidents més greus, i això fa que en algunes situacions tinguin un cert desavantatge respecte als malfactors més perillosos, sobretot si van armats, que llavors els gardaí han de sortir cames ajudeu-me. Amb tot, si amb l’autoritat que dóna un uniforme encara no n’hi ha prou, els boys in blue poden fer servir gas pebre, un bastó extensible i molt ocasionalment, atès que només les duen les unitats armades, una pistola Taser.

De fet, el debat sobre si els agents haurien de dur o no armes de foc ja fa molt de temps que dura i s’encén cada vegada que hi ha incidents en què haver dut una arma hauria millorat la situació del policia, però sembla que, per ara, la Garda, que fa unes setmanes va celebrar els cent anys de la seva fundació, continuarà amb el seu model policial de sempre, que es basa a fer tot allò que sigui possible per a guardar la pau tot fent honor al nom oficial del cos: An Garda Síochána, que vol dir els Guardes de la Pau.

I continuant en aquesta línia de no dur armes de foc, però poder-se defensar d’alguna manera -fins ara a la formació dels agents s’hi ha inclòs algunes tècniques de Judo-, la Garda ha convocat un concurs públic a la recerca d’instructors de Taiho Jutsu, una art marcial no letal altament sofisticada que la Policia Feudal Japonesa ja emprava a l’edat mitjana i que combina els habituals moviments de lluita amb l’ús d’un bastó petit anomenat keibo. La formació es durà a terme a l’Escola de Policia de Templemore (Comtat de Tipperary).

Segons fonts policials, la decisió d’ampliar el ventall de tècniques de defensa personal ha estat causada per l’augment d’atacs als gardái mentre eren de servei, com ho il·lustren les dades incloses en el report policial del mes de juliol, en què es va fer servir gas pebre o bastons en cent divuit ocasions. Fins ara, durant el 2022 s’ha hagut d’utilitzar la força 6.914 vegades.

Font: The Journal.ie

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt