Temps fantàstic, però amb una nul·la cultura aquàtica

Temps fantàstic, però amb una nul·la cultura aquàtica Rètol advertint de la marea a Galway / Foto: Liffey

Una de les primeres coses que hom pensa quan li parlen d’Irlanda és que fa mal temps -cada dia i durant tot el dia-, malgrat que aquest és un tòpic molt gastat, puix que no plou tant com diuen, sobretot a la costa est, més arrecerada de les pertorbacions provinents de l’Atlàntic; amb tot, el clima inestable, que no permet de planificar i que obliga a improvisar, fa que algunes coses que en altres països són normals i amb unes normes ben establertes, a Irlanda la gent no hi tingui gaire experiència i després hi hagi incidents de tota mena.

Així doncs, quan arriba el bon temps, amb la combinació perfecta de sol i d’altes temperatures -amb vint-i-pocs graus ja n’hi ha prou-, hordes d’individus sense cap cultura aquàtica envaeixen platges, llacs o rius sense tenir en compte els riscos associats a cada un d’aquests medis. En aquest sentit, un dels incidents més habituals es produeix quan s’afegeix un altre element molt característic de les activitats socials a l’illa: el consum excessiu de begudes alcohòliques, que no combina gens bé amb un bany en una aigua que, tot i la calor imperant, acostuma a estar força freda. Després també hi ha el corrent marí, que tractant-se d’una massa d’aigua com l’Atlàntic, pot ser molt fort i fins i tot agafar desprevinguts els nedadors més experimentats.

O també hi ha els que pensen que la platja és com casa seva; és el cas d’alguns dels que aquest cap de setmana van aprofitar el bon temps i les vacances per anar a la platja d’Inch (Comtat de Kerry), que és un lloc molt popular per la seva curiosa forma en barra de sorra, i que van aparcar a tocar de l’aigua com aquell qui aparca davant de casa.

El problema és que, a diferència d’altres platges del comtat, a Inch, que compta amb una bandera blava, el County Council encara no ha arribat a cap acord amb els propietaris de terrenys propers per tal d’adequar-los com a aparcaments temporals durant la temporada alta. Irònicament, el Council fa servir un joc de paraules assegurant que no són propietaris de cap inch -que vol dir polzada- més enllà de la platja d’Inch.

I òbviament, de vacances estant, en un ambient distès, gaudint del bon temps i sense preocupacions, molts automobilistes van oblidar que hi ha una cosa que es diu marea, que té el costum de pujar i baixar dues vegades en un període de vint-i-tres hores i que, de tant en tant, depenent d’alguns factors concrets, puja força de pressa, fet que va provocar que algun cotxe acabés en zona de bany (tweet amb vídeo a sota) tot generant una mica de pànic a altres automobilistes, que van voler sortir d’allà havent de circular per la part més dura de la sorra, tocant a l’aigua, tots alhora, fet que va causar un petit embús.

 

 

Torna a dalt