Garda més operativa i pràctica, sense camisa ni corbata

Garda més operativa i pràctica, sense camisa ni corbata El nou uniforme de la Garda / Foto: Garda via Twitter

D’aquí a uns dies centenars de milers d’escolars començaran el curs 2022-2023 i en molts casos també estrenaran uniforme, un element molt característic del sistema escolar irlandès, però què, d’altra banda, suposa una despesa addicional al pressupost de moltes famílies que ja pateixen de valent amb l’augment del cost de la vida i és que la inflació ja ultrapassa el 9%, una xifra que no es veia d’ençà del 1984, quan l’economia irlandesa passava per una greu crisi que feia que emigrar fos l’única opció per a desenes de milers de ciutadans.

Tanmateix, els escolars no seran els únics que durant aquests dies estrenaran uniforme perquè també ho faran els més de tretze mil membres de la Garda, que de manera esglaonada -els primers han estat aquest matí- començaran a lluir la nova indumentària. Això de canviar d’uniforme, sobretot ara que tot passa de moda molt de pressa, podria semblar una cosa sense gaire rellevància, però en el cas de la policia irlandesa sí que ho és perquè, anteriorment, en els seus cent anys d’història, només ha renovat el vestuari en tres ocasions.

GALERIA DE FOTOS a sota

El nou uniforme és contemporani i incorpora elements com la durabilitat, la protecció i la funcionalitat; en aquest sentit, una de les conclusions clau de l'Auditoria Cultural interna duta a terme pel cos policial l’any 2018 -en la qual hi van participar més de 6.500 agents- va ser el desig de dur un nou uniforme operatiu i pràctic, és a dir, res a veure amb la camisa i corbata que duien fins ara; així doncs, a partir d'avui, polo i jaqueta i pantalons lleugers.

Que fos operatiu i pràctic també ho recomanava el report Un servei policial per al nostre futur, preparat per la Comissió sobre el futur de la policia a Irlanda. El test final va ser una prova pilot amb agents de tres comissaries diferents, que hi han donat el seu vistiplau.

D’altra banda, ja fa anys que la Garda mira d’atraure membres de les diverses comunitats establertes a l’illa a fi que el cos policial reflecteixi la societat irlandesa actual i darrerament ja es pot veure pel carrer alguns gardaí originaris d’ultramar, a qui, depenent de la religió i amb la intenció d’apropar la policia a aquests col·lectius, en lloc de la clàssica gorra se’ls permet de dur un turbant, un kufi, un topi, una quipà o un hijab.

Torna a dalt