Premi per a l’skate park de Ballyfermot, de disseny català
Dijous passat, el Reial Institut d’Arquitectes d’Irlanda (RIAI, Royal Institute of the Architects of Ireland) va anunciar els projectes guanyadors dels seus premis anuals, que enguany arriben a la 33a edició i que tenen un ampli ventall de categories urbanístiques i arquitectòniques com, entre altres, readaptació de l’ús d’un espai, centres culturals, d’ensenyament, habitatge, instituts de recerca o espais públics. I en aquesta darrera categoria el premi va ser per al Le Fanu* Skate-BMX & Play Park, dissenyat per l’arquitecta catalana Enriqueta Llabrés Valls, llicenciada per l’UPC i cofundadora del despatx londinenc LlabresTabony.
GALERIA DE FOTOS a sota
Segons explica el web del despatx, el Le Fanu Skate-BMX and Play Park mira de centrar l’oferta de lleure a la zona més elevada del conjunt, però alhora crea un cert volum d’activitat al voltant de les instal·lacions del BMX-Skate, amb l’objectiu de proporcionar la base per a una certa interacció entre les diverses activitats que s’hi poden fer, així com per a una supervisió continua entre els diferents grups d'edat dins del parc, principalment pares i fills.
Aquest espai públic convida els usuaris a entrar al parc i a escollir entre els diferents circuits en funció de l’activitat i de l’edat. El sistema de camins inclou connexions obertes les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, que permeten el pas cap als camps de futbol i més enllà, fins al barri de Cherry Orchard. La resta de camins del parc estan pensats per a oferir diferents experiències a l’usuari i també connectar amb la circulació existent cap al sud.
Al nou parc hi ha tres zones de formigó diferenciades: una pista per a patinets i bicicletes BMX situada a l’entrada i que compta, principalment, amb elements lineals, ideal per als debutants; una zona de fossat per als més eixelebrats i amants de les filigranes i de les acrobàcies, i per als qui no les tinguin totes, una zona de transició amb barana on poder agafar-se. Per als espectadors -probablement pares amb l’ai al cor-, hi ha diverses zones de gespa situades al llarg del perímetre de la pista i amb vista a l'àrea de patinatge perquè la comunitat es reuneixi i miri els patinadors o els practicants de BMX.
A l’est de la zona dels fossats hi ha tres espais fets de goma de resina a l’interior i de gespa a l’exterior, dissenyats per a grups d’edat més joves i grups que vulguin patinar en una superfície molt més suau. També hi ha una zona infantil amb mobiliari de joc, com gronxadors i tobogans, que va ser un dels requisits de la comunitat local durant el procés de consulta endegat pel Comú de Dublin, que darrerament s’ha centrat -o gairebé obsessionat- a millorar els parcs públics de la ciutat.
*Joseph Thomas Sheridan Le Fanu (28 d’agost de 1814 - 7 de febrer de 873) fou un escriptor irlandès de contes i novel·les de misteri.
The Winner for the Public Space category #RIAIawards is Le Fanu Skate-BMX and Play Park by Enriqueta Llabres Valls. Derived from a competition, the Play Park enhances Le Fanu Park and the existing Ballyfermot Sports and Leisure facilities. @IAFarchitecture @DubCityCouncil pic.twitter.com/bswQx67X4A
— RIAI (@RIAIOnline) June 23, 2022
Galeria d'imatges
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
https://liffey.cat/index.php/inici/societat/81-societat/14459-270622-skate#sigProId89b94dbe08