Irish Water i el Comú renoven el clavegueram georgià

Irish Water i el Comú renoven el clavegueram georgià El clavegueram georgià de Dublin / Foto: Irish Water

Irish Water, l’empresa pública que s’encarrega de gestionar tot allò relacionat amb l’aigua, en col·laboració amb el Comú de Dublin, continua amb el seu pla de renovació i millora de la xarxa de clavegueram subterrània de la capital, la més antiga del país, amb alguns trams que es remunten a l'època georgiana o fins i tot més enllà, una cosa força habitual a la ciutat, com la xarxa de distribució d’aigua, que té canonades instal·lades durant l’època victoriana.

Aquests túnels de maó en forma el·líptica representen la columna vertebral de la xarxa d'aigües residuals del centre de Dublín, transportant els residus generats per centenars de milers de ciutadans cap a la planta depuradora situada a Ringsend, a la desembocadura del Liffey, on es tracten i es retornen al medi ambient de manera segura.

Construïda a mà ara fa més de 150 anys i tot i ser una autèntica obra d’enginyeria, bona part d'aquesta xarxa de clavegueram s’ha deteriorat força i comença a caure a trossos -o a maons- a causa de la seva edat, de dècades sense fer-hi inversions importants i de la manca d’un manteniment adequat. Aquest projecte de millora garantirà la rehabilitació i el reforç de dos quilòmetres de les clavegueres més danyades i així es podrà continuar satisfent les demandes d'una població en creixement.

Per ara s’han dut a terme treballs preliminars amb l’ajuda de càmeres a fi d’analitzar les condicions de la xarxa i determinar quins són els punts que requereixen una intervenció més urgent. Les obres començaran d’aquí a unes setmanes, durant les quals s’abordarà una àmplia gamma de problemes, com ara esfondraments i embussos per acumulació de residus, males olors, inundacions de canonades instal·lades en comerços i interrupcions massa regulars per als automobilistes arran dels treballs a nivell de carrer.

Les obres tindran lloc a diversos punts del Dublin georgià, tant a la banda nord com a la sud, i aniran a càrrec de l’empresa d’enginyeria GMC Utilities Group Ltd, que ha estat seleccionada per Irish Water en tant que especialistes en la rehabilitació de clavegueram de maó. Es preveu que els treballs durin sis mesos, però que el benefici duri un segle; a més, es mirarà de crear la mínima disrupció possible, amb bona part de l’activitat fent-se sota terra, és a dir, sense excavacions ni rases.

Torna a dalt