Irlanda podria acomiadar-se de la màscara i de l’NPHET

Irlanda podria acomiadar-se de la màscara i de l’NPHET Rètol recordant l'obligatorietat de dur màscara / Foto: liffey

Cada vegada fa més l’efecte que Irlanda torna a la normalitat després de dos anys de virus i ahir, l’NPHET, el controvertit grup d’experts que ha assessorat el govern amb relació a les mesures i restriccions a implementar durant la pandèmia, va fer un pas més en aquesta direcció perquè ha recomanat al govern d’acabar amb l’obligació de dur màscara a escoles, transport públic, pubs, restaurants i establiments comercials, tot i que continuaria sent obligatòria als centres sanitaris.

De fet, el grup d’experts veu la situació tan normalitzada i ja sense necessitat de fer un control tan exhaustiu que fins i tot sembla que també ha demanat la seva dissolució; si més no, aquesta és la conclusió a la qual s’arriba amb les paraules de Tony Holohan, Metge en Cap i cara visible de la conferència diària en què cada vespre s’oferia informació rellevant sobre l’estat de la situació, que ha indicat que la d’ahir podria haver estat la darrera reunió de l’NPHET. Tanmateix, encara hi hauria un grup, tot i que molt més reduït, que continuaria controlant l’evolució del virus.

La notícia ha estat molt ben rebuda pel govern, que en moltes ocasions ha tingut una opinió dispar amb l’NPHET, fins i tot titllant-los de flipats quan les decisions tenien un fort impacte sobre l’economia -com alguns confinaments-. Per contra, alguns gremis de comerciants i els sindicats del transport públic, que representen col·lectius de treballadors molt exposats al virus, han demanat precaució a l’hora de prendre mesures d’aquesta magnitud, alertant que potser és una mica prematur d’aixecar l’obligació de dur màscara.

D’altra banda, Ryanair ha anunciat que continuarà requerint l’ús de la màscara als seus avions fins que no hi hagi una normativa conjunta entre bona part dels països on vola, a banda d’exigir el certificat Covid als seus passatgers. Curiosament, la companyia aèria irlandesa va ser una de les que va criticar més durament les mesures dictades per l’NPHET, que li van causar unes pèrdues econòmiques multimilionàries de les quals ara ha començat a aixecar el vol.

Torna a dalt