Convocades 5.100 places d'enumerator per al Cens 2022

Convocades 5.100 places d'enumerator per al Cens 2022 Formulari del Cens 2016 / Foto: Liffey

Com moltes altres coses, el cens de població previst per al 2021 va haver de posposar-se arran de la pandèmia, perdent així la quinquennalitat que havia tingut durant les darreres dècades, llevat d’una petita excepció al tombant de segle quan després del de l’any 1996 no es va tornar a fer fins al 2002, és a dir, sis anys després.

El Cens és un exercici de proporcions titàniques que compta totes les persones que són a la República -gent de pas i turistes inclosos- en un moment concret, conegut com la Nit del Cens, que per al del 2022 serà la del diumenge tres d’abril. I a banda de comptar gent també hi ha un ampli ventall de qüestions que li serveix al govern per a dissenyar tota mena de polítiques socials, econòmiques i d’infraestructures, entre altres.

Durant els anys posteriors, es van publicant reports on es desgranen les dades globals de cada secció, com per exemple, lloc de naixement, llengües parlades -en què sempre es mira amb lupa l’evolució del gaèlic-, orientació sexual, el nombre de persones que viuen en un habitatge, quant es paga de lloguer, quant es cobra de salari o la religió, que mostra una clara tendència a l’alça d’aquells que es consideren Cavallers del Jedi. Pel que fa a les dades en detall i privades, no es fan públiques fins al cap de cent anys.

El procediment és una mica farragós i encara molt basat en el paper, atès que tota la informació s’obté mitjançant un formulari que cada habitatge de la República ha d’emplenar obligatòriament; altrament, hom s’enfronta a una multa de fins a 25.000 euros o a penes de presó, malgrat que no s’arriba mai a aquest extrem. Un cop emplenats els formularis, el gestor de zona, conegut com a enumerator, repassa les respostes i aclareix dubtes.

I ahir, l’Oficina Central d’Estadística (CSO), que és l’agència pública encarregada d’organitzar el Cens, va convocar cinc mil cent places d’enumerators, que hauran de treballar durant deu setmanes, del 28 de febrer fins al 6 de maig, cobrant fins a 3.200 euros per tot el període. La feina és de mitja jornada i es permet flexibilitat, a 22 hores per setmana, per la qual cosa es pot combinar amb altres activitats.

Segons l’anunci de la CSO, els interessats haurien de ser gent força sociable perquè aniran de visita a uns quatre-cents habitatges, que és el nombre aproximat de formularis que s’assignarà a cada enumerator. També es demana persistència i és que és força habitual que s’hagi d’anar amunt i avall perseguint veïns que es fan l’orni, a banda d’haver d’estar disposat a patir les inclemències del temps, sobretot a les zones més rurals.

El termini per a rebre les candidatures va començar ahir i acabarà el tres de desembre, tot que la CSO ha informat que l’aturarà abans d’hora en cas que superi les quinze mil sol·licituds.

Podeu trobar més informació AQUÍ.

 

Torna a dalt