Tècnica romana per als camins de les torberes de Leitrim

Tècnica romana per als camins de les torberes de Leitrim La tècnica romana emprada a Leitrim / Foto: Leitrim Way via FB

Els romans no van ocupar mai Irlanda, probablement perquè van copsar ben aviat que el seu clima plujós i fred no tenia res a veure amb el de la Mediterrània, de fet la van anomenar Hibernia, i una de les conseqüències de no haver format part de l’Imperi Romà és que no es van construir vies romanes -com la Via Augusta- enllaçant les principals ciutats de l’illa, una cosa que no va començar a esmenar-se fins al segle XXI.

Amb tot, a Irlanda sí que s’havien emprat algunes tècniques romanes per a construir camins en zones no gaire estables, com les torberes, però durant les darreres dècades s’havien abandonat. Tanmateix, ara, al comtat de Leitrim, un grup de voluntaris que construeix camins per a excursionistes anomenat Mountain Meitheal North West, l’ha recuperada.

En aquest sentit, un tram del Leitrim Way passava per una torbera, és a dir, un terreny tou i força inestable, però la dificultat s’ha esmenat fent servir la tècnica romana d’excavar una mica la torba, posar-hi una capa de llana no tractada d’ovella i quatre nivells de pedres, primer les més grosses i al capdamunt grava menuda; la llana fa de barrera entre la torba i les pedres, però deixa passar l’aigua. Bàsicament, que és com un camí flotant.

Segons Bryan Fennell, que treballa d’Agent de Dinamització Rural a la zona, les alternatives al mètode romà són el plàstic i la fusta, però aquests dos materials no són sostenibles a llarg termini. Fennell també ha volgut agrair els voluntaris per la feina feta atès que aporta un alt benefici a Leitrim atraient visitants a la zona sense malmetre el territori.

A més, la llana és de quilòmetre zero perquè l’ha proveïda una granja d’ovelles de la zona, que assegura que amb els baixíssims preus que actualment paga la indústria tèxtil, això de construir calçades romanes podria esdevenir un nou mercat amb molt de potencial.

Font: RTÉ

 

Torna a dalt