L’icònic Spire, entre les estructures que menys agraden

Fa un mes, el portal europeu de notícies Euronews va demanar a la seva audiència quina era l’estructura -incloent monuments i edificis- que més mal als ulls els feia i sorprenent a tothom, en cinquena posició hi ha l’Spire de Dublin, conegut oficialment com el Monument de la Llum, però amb malnoms com the Spike -la punxa, fent referència als problemes de droga a la zona-, o the stiletto in the ghetto -el taló en punxa d’una sabata elegant al guetto-.
L’Spire, amb un cost de 4,6 milions d’euros, va ser instal·lat -o plantat- al bell mig d’O’Connell Street (Dublin 1) l’any 2003, tot i que la previsió inicial era de tenir-lo a punt per al canvi de mil·lenni; amb tot, la paperassa -red tape- per a aquestes coses sempre va molt lenta i el tema va endarrerir-se. Fins al 1966, al mateix lloc, hi havia hagut un pilar dedicat a l’almirall Horatio Nelson, l’heroi de la batalla de Trafalgar, però va desaparèixer quan l’IRA va fer-lo protagonista en la seva particular commemoració del cinquantenari dels Fets de Pasqua.
Tornant a la Punxa, hi ha opinions molt dispars: a favor hi ha els que la veuen com a lloc perfecte per a trobar-se amb algú... ei, quedem a l’Spire, i és molt habitual de veure gent esperant al seu voltant; entre els detractors, l’opinió majoritària és que no té cap utilitat, sobretot perquè no s’hi pot pujar com sí que es podia fer al pilar de Nelson o a qualsevol monument alt com l’estàtua de Colom a Barcelona o la Tour Eiffel a París.
D’altra banda, el seu manteniment és força car i tot i que en principi està fet d’un material que es neteja sol amb la pluja, cada any l’ajuntament es gasta desenes de milers d’euros en neteja, a banda d’haver de dur a terme tasques de manteniment puntual, com canviar la bombeta -de 2.000 LEDs- que hi ha al capdamunt dels seus 122 metres, una feina que l’any 2015 va costar uns 10.000 euros.
Pel que fa a la llista d’Euronews, la primera posició és per a la parisenca Tour Mountparnasse, seguida de La Piràmide (Alacant), la Kunsthaus de Graz (Àustria) i la Torre Milad de Teheran (l’Iran), que comparteix el quart lloc amb l’edifici londinenc conegut com el Walkie-Talkie.
Font: Newstalk