Guardó europeu per a la nova cara del 18 Ormond Quay

Guardó europeu per a la nova cara del 18 Ormond Quay El restaurat número 18 d'Ormond Quay Upper, Dublin 7 / Foto: Liffey

A mitjan segle passat, entre la febre constructora i el fet que molts la veien com una herència del domini britànic, l’arquitectura georgiana va ser víctima d’un fort acarnissament i molts immobles d’aquest estil van anar a terra; un dels casos més sonats fou el de Lower Fitzwilliam Street (Dublin 2), on a fi de construir la seva seu corporativa, l’elèctrica ESB va enderrocar setze edificis trencant així el continu conegut com la milla georgiana. Amb tot, fa uns anys, ESB va decidir d’esmenar l’error i ara ha reconstruït la nova seu a l’estil georgià.

GALERIA D'IMATGES a sota

De fet, sembla que aquest estil està de moda i n’hi ha que tenen tanta cura per a conservar-lo que fins i tot guanyen premis internacionals; en aquest sentit, la restauració de l’edifici situat al número 18 de l’Ormond Quay Upper (Dublin 7), duta a terme pel Dublin Civic Trust, ha estat guardonada amb el Premi del Patrimoni Europeu – Europa Nostra, juntament amb 23 altres projectes repartits arreu del continent.

L’edifici de quatre plantes va ser construït l’any 1843, tot i que es creu que els tres arcs de la planta baixa podrien datar de final del segle XVIII, atès que eren molt típics a les botigues d’aquella època; abans ja hi havia hagut dos edificis i és que la urbanització de la zona havia començat a final del segle XVII.

Al llarg de la seva més que centenària història ha tingut un ampli ventall d’usuaris, com botiguers, advocats i fins i tot un hotel, el Douglas, obert l’any 1912. La darrera activitat comercial va ser la dels Watt’s Brothers, dedicats a la venda de material de pesca i caça, que van abaixar la persiana per darrera vegada -for good- l’any 2000.

Tornant a la guardonada restauració, els treballs van durar tres anys, del 2017 al 2020, i van tenir diversos fronts: a l’exterior, a la façana es va retirar el revestiment d’estuc que cobria el tan característic maó vermellós de l’estil georgià i es van reconstruir les dues xemeneies, que havien estat parcialment escapçades durant els anys vuitanta; a l’interior, els treballs han tornat a donar-li l’esplendor victoriana d’antany, amb parets empaperades i ús extensiu de la fusta, conservant l’original sempre que hagi estat possible.

D’altra banda, l’edifici té una curta, però curiosa connexió catalana, que va durar cinc dies, del primer al cinc de març del 2017, just abans de l’inici dels treballs de restauració, quan Xavier Palet Sabater va ser convidat a muntar una botiga popup (establiment de molt curta durada) amb els seus articles festius i de teatre -anomenada Kamerino Catalan Shop-, on també va organitzar un obrador i va fer una xerrada sobre el seu ofici de restaurador.

Podeu mirar imatges comparatives i obtenir més informació, AQUÍ.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt