Proposta de festiu al setembre per a reactivar el turisme

Proposta de festiu al setembre per a reactivar el turisme El potencial festiu del 27 de setembre / Foto: Liffey

Sembla que aquest estiu bona part de la població ja estarà vaccinada, si més no a partir de juliol i sobretot la segona meitat de la temporada alta, i és per això que la indústria turística ha proposat la creació d’un nou festiu durant el mes de setembre, que seria el desè del calendari irlandès. En aquest sentit, Eoghan O’Mara Walsh, director de la Confederació de la Indústria Turística Irlandesa (ITIC), ha proposat el darrer dilluns de setembre, a l’estil de l’October Bank Holiday, que és el darrer dilluns d’octubre, just després del canvi horari.

La idea de crear un nou festiu o bank holiday, nom que té l’origen en el fet que era un dia en què els bancs no obrien i és per això que la resta de l’economia també feia festa, ja fa temps que plana per Irlanda, sobretot tenint en compte que hi ha països europeus que en tenen més, com França o Alemanya, amb onze. De tota manera, a diferència d’altres llocs, a Irlanda si un festiu cau en cap de setmana es trasllada al primer feiner hàbil.

Fins ara, s’havia parlat del nou de maig, conegut com a Dia d’Europa, però enguany, amb la pandèmia i el confinament, que manté tancats tots els hotels, B&B, pubs, restaurants i activitats de lleure, no hauria tingut gaire sentit, a banda que el primer dilluns de maig, el proppassat dia tres, ja era festiu, el May Bank Holiday.

O’Mara Walsh ha recordat que l’ITIC ja va demanar un nou festiu permanent l’any passat, però que enguany, amb la reobertura gairebé total prevista durant la segona meitat del període estival, crear un nou festiu, encara que només sigui durant el 2021, hauria de ser una decisió molt fàcil per al govern puix que tothom ho entendria.

Amb relació a la idoneïtat del setembre, O’Mara Walsh ha explicat que juliol i agost ja són de per si bons mesos per al turisme interior i que un cap de setmana llarg a final de setembre suposaria una bona injecció de diners al sector que, d’altra banda, perd uns 27 milions d’euros diaris arran de la desaparició dels turistes forans.

L’ITIC també ha demanat una reedició de la iniciativa Stay & Spend, que d’octubre a abril va permetre de desgravar fins a 625 euros, amb un màxim de 125 euros d’estalvi fiscal, per despreses fetes al sector de l’hostaleria i del lleure, tot i que entre els dos confinaments, ser en temporada baixa i un operatiu via app mòbil d’Hisenda no gaire atractiu, al final la cosa no va rutllar gens i va ser un fracàs absolut.

Tanmateix, la possible nova edició de l’Stay & Spend hauria de ser una mica diferent de la primera i són molts al sector els qui demanen una iniciativa semblant a la que es farà al Nord a final d’estiu, que consistirà a donar un val amb cent lliures esterlines a cada adult nord-irlandès per a gastar, presencialment, en el comerç local.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt