El Liffey fa deu anys

El Liffey fa deu anys Els cupcakes de celebració dels deu anys del Liffey

Si avui és 24 de febrer del 2021, això vol dir que avui fa deu anys que va engegar el Liffey, el diari irlandès en català on es practica un periodisme artesanal i que fa una dècada que, mitjançant la selecció d’articles apareguts a la premsa nacional o de producció pròpia, mira d’explicar la realitat irlandesa des de la quotidianitat, la proximitat i el costumisme, a més de defugir dels tòpics fàcils... No, a Dublin no plou cada dia.

Quan vam començar aquell ja molt llunyà matí del 24 de febrer del 2011, no sabíem com aniria la cosa ni quant de temps duraria la broma, però allò que sí que no hauríem imaginat mai és mantenir el projecte una dècada sencera i només poder celebrar-ho amb nou cupcakes -galeria de fotos amb la seva evolució a sota-, puix que quan el Liffey fa anys, al director li agrada llençar la casa per la finestra al crit de "Pssst! Aquí que no falti de res!" i tot apuntava al ja tradicional pastís gegant amb la portada impresa i cupcakes a mansalva.

Així doncs, com ja ha passat amb tants altres esdeveniments que cada any apleguen centenars de milers de persones i que s’han hagut de suspendre -com la desfilada de Sant Patrici-, la pandèmia ens ha obligat a fer la festa dels deu anys del Liffey en petit format... Mmmm, nou tristos cupcakes -la quantitat ha de ser múltiple de tres-, això sí, de vainilla, que li agrada molt al director, i amb un logo commemoratiu.

Parlant del Liffey -pssst! Deu anys-, el diari ha evolucionat en molts àmbits: en el tecnològic, passant de tenir una plantilla picada a mà emprant el llenguatge HTML -que era una bogeria totalment obsoleta- a una altra que s’adapta a tota mena de dispositius; en el contingut, publicant menys notícies, però més elaborades; de fet, amb una notícia d’ara se’n podrien fer dues o tres de les d’abans. També en la llengua, mirant de polir-la i allunyant-la d’influències estrangeres, llevat de l’anglès i del gaèlic que, en certs contextos, són irreemplaçables; per a aquests casos hem creat el Diccionari.

Evidentment, durant deu anys passen moltes coses i essent l’objectiu del diari explicar la realitat irlandesa i la seva constant evolució, aquí les hem vistes de tots els colors: quatre Taoisigh -plural de Taoiseach-, tres eleccions generals, dues de presidencials, crisis i bonances econòmiques, visites històriques com la de la reina d’Anglaterra, la d’Obama o la del Papa Benet XVI, nevades del segle com la del febrer del 2018, situacions kafkianes i... la pandèmia.

Res més, moltes gràcies per llegir-nos i llarga vida al Liffey!

Marc Esteve

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt