Els dublinesos són els més amants de la distància curta

Els dublinesos són els més amants de la distància curta Control policial al comtat de Louth / Foto: Garda via Twitter

Segona entrega de l’estudi sobre mobilitat durant la pandèmia que, d’ençà de l’inici del 2021 i amb una periodicitat setmanal, l’Oficina Central d’Estadística (CSO) elabora per encàrrec del departament de Salut amb les dades proveïdes per l’operador de telefonia mòbil Three, això sí, que són globals i sempre mantenint l’anonimat dels usuaris, és a dir, que s’informa de tots els moviments, però no de qui els fa.

El report setmanal, que s’anomena Staying Local Indicator (SLI), detalla el percentatge de persones -o mòbils- que no s’han allunyat més de deu quilòmetres des del seu lloc de confinament, tot i que el límit en vigor són cinc quilòmetres, una distància que només es pot ultrapassar si hom té una excusa raonable; altrament, en cas de ser enxampat per la Garda en un dels molts punts de control repartits arreu del territori, s’ha de fer mitja volta i pagar una multa de cent euros per persona.

Pel que fa a les dades al detall, durant la setmana acabada el quinze de gener l’SLI nacional va ser lleugerament inferior al de la setmana anterior, 66,2% i 68,6%, respectivament. Amb tot, va ser força més alt que no pas la setmana acabada el 24 de desembre, que va ser del 51,7%, una xifra que podria explicar l’augment descontrolat de contagis que va tenir lloc durant les setmanes posteriors, amb puntes de fins a 9.000 casos nous al dia; de fet, hi ha hagut més casos durant aquest mes de gener que no pas en tot el 2020.

Amb relació a l’àmbit geogràfic, Dublin és on la gent es mou menys i és que en ser un comtat molt petit i urbà, hi ha de tot a tocar de casa; en aquest sentit, l’SLI va ser del 78,8%, gairebé dos punts menys que la setmana anterior. Per contra, a l’altra banda de la classificació hi ha Mayo, un comtat molt extens i rural, amb un SLI del 53,4%, exactament igual que la setmana anterior, és a dir, que sembla que són de costums fixos.

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt