Tornen les restriccions, amb els castigats de sempre

Tornen les restriccions, amb els castigats de sempre Una barberia al centre de Dublin / Foto: Liffey

El període de sis setmanes de confinament que va acabar a principi de desembre va fer que les xifres de contagis i morts es reduïssin de manera exponencial; en aquest sentit, els contagis confirmats van passar de més de mil diaris a menys de dos-cents. Així doncs, el govern, molt pressionat pels sectors econòmics i amb les reserves del grup d’experts que l’assessora, va decidir de reobrir i permetre que tant el comerç com l’hostaleria -llevat dels wet pubs- miressin de salvar l’any amb la campanya nadalenca.

Amb tot, després de l’annus horribilis que ha estat el 2020, una part important de la població volia viure un Nadal tan tradicional com fos possible i això implicava anar de shopping o passejar pels principals eixos comercials, que han estat engalanats com sempre i que, durant els caps de setmana, han rebut hordes de visitants com qualsevol altre any.

Això, tenint en compte que, per a perpetuar-se, el coronavirus necessita passar d’una persona a una altra, ha permès un augment de casos confirmats de contagi que, ahir, segons Tony Holohan, el Metge en Cap que cada vespre fa una conferència de premsa per a informar de la situació, ja van ser 970, a banda de 13 morts, no necessàriament durant les darreres 24 hores sinó casos que encara no s’havien notificat.

Així doncs, preveient que si no s’actua immediatament, per Cap d’Any els contagis diaris podrien arribar als dos mil, el govern ha decidit de tornar a implementar una sèrie de restriccions que equivaldrien a un nivell 5 minus, és a dir, no tan estricte com l’anterior i és que les botigues que venguin béns no-essencials podran obrir; tanmateix, a fi d’evitar aglomeracions i escenes d’histèria col·lectiva, hauran de posposar les rebaixes de gener.

Els que sí que hauran de tancar són els restaurants i els pubs, més concretament el dia vint-i-quatre de desembre a les tres de la tarda; per ara, la data de reobertura s’ha fixat al dotze de gener, tot i que això dependrà de l’evolució de la situació. D’altra banda, es permetrà d’oferir un servei de menjar per a emportar-se o entrega a domicili, com als confinaments anteriors.

Òbviament, això no ha agradat al sector, que ha estat severament castigat, no només pels confinaments, sinó també per la incertesa i el curtíssim preavís que se’ls ha donat, tant per a reobrir com per a tancar. I el mateix per a les barberies i perruqueries, que ja van ser un dels darrers sectors a poder reobrir a l’estiu i que ara hauran de tancar una altra vegada.

Amb relació a les persones, les restriccions s’implementaran de manera esglaonada i destaquen els casaments, que a partir del tres de gener no podran tenir més de sis convidats. Podeu veure-les a sota.

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt