La CSO denuncia la filtració del Cens del 1926 a la xarxa

La CSO denuncia la filtració del Cens del 1926 a la xarxa Formulari del Cens 2016 / Foto: Liffey

Periòdicament, si fa o no fa cada cinc anys, l’administració irlandesa fa un cens que serveix per a fer una radiografia de la població de la República i així tenir una bona font d’informació a l’hora de dissenyar polítiques socials, econòmiques i d’infraestructures. Durant els mesos següents al cens, l’Oficina Central d’Estadística (CSO), que n'és l’organitzadora, desgrana informació per temàtiques de manera global -com quanta gent parla gaèlic, la nacionalitat, etc.-; pel que fa a la informació personal, se’n manté la confidencialitat durant un període de cent anys.

De tota manera, sembla que algú amb accés a les dades del Cens del 1926 -que potser volia que tothom sabés com vivia la seva rebesàvia- no ha pogut esperar al primer de gener del 2027, que és la data exacta en què després d'un segle d’espera es podrà publicar tota la informació fins al més mínim detall, i ha filtrat alguns formularis emplenats ara fa noranta-quatre anys penjant-los a la xarxa.

Òbviament, la CSO ha demanat la retirada immediata dels documents del domini públic i ha recordat que aquesta acció vulnera dues lleis: la d’Estadística del 1993, que estipula que no es pot publicar cap detall personal fins al cap de cent anys, i la de Protecció de Dades del 2018, que considera delicte publicar dades personals d’altri.

D’altra banda, tot i els molts censos que s’han fet a l’illa durant els darrers dos segles, el del 1926 té la particularitat que va ser el primer exercici d’aquestes característiques que va dur-se a terme després d’assolir la independència, ja amb l’aleshores anomenat Estat Lliure d’Irlanda administrant els vint-i-sis comtats del sud.

Amb tot, les dades de molts censos no estan disponibles malgrat que ja fa més de cent anys que van tenir lloc; és el cas dels del 1861 i 1871, que van ser destruïts deliberadament, i els dels del 1881 i 1891, que van ser convertits en polpa de paper. Per contra, els del 1901 i 1911 es poden consultar atès que així ho permet la llei dels cent anys.

Font: RTÉ

 

Torna a dalt