El projecte de Luas a Cork comença a agafar embranzida

El projecte de Luas a Cork comença a agafar embranzida Simulació del Luas a Washington Street, Cork / Foto: NTA

Fa uns dies es va presentar el projecte que hauria de dur el Luas fins al barri dublinès de Finglas el 2028 i sembla que hi ha una febre tramviària perquè ahir, la National Transport Authority (NTA) va anunciar que Transport Infrastructure Ireland (TII), l’agència pública que gestiona la construcció de línies de tramvia a Dublin, havia atorgat a la consultora Jacobs Engineering el contracte per a analitzar les opcions de ruta per al futur Luas de Cork.

Ara, Jacobs, una consultora en enginyeria amb una llarga experiència en obra civil a Irlanda, haurà de dissenyar diverses possibles rutes que, dibuixant una línia oest-est de Ballincollig fins a Mahon Point (mapa de l'NTA a sota), hauria de donar servei als punts estratègics de la ciutat com el Cork University Hospital, el Cork Institute of Technology, l’eix comercial de Saint Patrick Street o l’estació de tren de Kent.

El projecte s’emmarca dins del flamant nou pla d’infraestructures Ireland 2040 i hauria de proveir la segona ciutat de la República -o tercera d’Irlanda si hom té en compte el Nord- amb un mètode de transport públic eficient, net i d’alta capacitat.

Segons Anne Graham, directora general de l’NTA, el futur tramvia ha rebut un ampli suport per part dels regidors municipals de la ciutat, que ja fa temps que veuen com un greuge territorial el fet que Dublin en tingui i Cork no. Per la seva banda, Michael Nolan, director general de TII, va recordar que el tramvia ha tingut un retorn molt reeixit a les ciutats d’on va desaparèixer -víctima de l’eclosió del cotxe privat- i que TII treballarà amb entusiasme amb totes les entitats involucrades en el projecte.

Per ara, el projecte de tramvia de Cork se l’anomena Luas, com el de Dublin, que vol dir velocitat en gaèlic, tot i que fa uns anys, abans de l’anterior crisi econòmica, quan ja es parlava de dur el tramvia a la ciutat, hi havia la proposta d’anomenar-lo Cluas, o també Gluas per a un hipotètic tramvia a Galway. Aquesta pràctica, molt habitual en la toponímia original d’Irlanda, fa que una cosa que en gaèlic té un significat concret acabi no significant res.

 

Torna a dalt