El Shelbourne retira quatre estàtues negres per si de cas

El Shelbourne retira quatre estàtues negres per si de cas Una de les dues esclaves egípcies / Foto: Liffey

Ara fa unes setmanes, la mort del ciutadà nord-americà George Floyd a mans d’un policia de Minnesota va generar el moviment Black Lives Matter, amb protestes arreu del món que, en alguns llocs, fruit de la ràbia i de l’exaltació col·lectiva, fins i tot van acabar amb l’enderrocament d’estàtues considerades racistes, essent el cas més vistós el d’Edward Colston, que va anar a parar al fons del port de Bristol i que posteriorment va ser reemplaçada per una estàtua contra el racisme.

GALERIA DE FOTOS a sota

Pel que fa a Dublin, hi va haver una manifestació multitudinària -que va ignorar alegrement l’ordre de confinament- però no es va enderrocar res; només el monument dedicat a Colom que hi ha a Galway va córrer una mica de perill després que la secció local de People Before Profit en demanés la retirada. Després, amb el pas de les setmanes, com moltes altres coses que esclaten de sobte i són d’actualitat durant un temps, el moviment Black Lives Matter ja havia gairebé desaparegut dels mèdia.

Tanmateix, sembla que ara ha tornat a l’actualitat després que el Shelbourne Hotel, un establiment amb cent cinquanta-tres anys d’història i un dels més luxosos de la capital irlandesa, hagi retirat quatre estàtues que hi havia sobre uns pedestals situats davant la façana principal de l’edifici, la que dóna a Saint Stephen’s Green (Dublin 2). El motiu de l’acció és que dues d’elles representen unes princeses núbies i les altres dues unes esclaves egípcies i s’ha trobat oportú de retirar-les donades les circumstàncies actuals.

Amb tot, segons ha assegurat l’Irish Georgian Society (IGS), una entitat que vetlla -o malda- per la conservació del patrimoni arquitectònic georgià, una alteració d’aquesta classe en una estructura protegida com és el Shelbourne requereix un permís urbanístic municipal que, pel que sembla, no ha estat sol·licitat perquè no s’ha publicat cap avís ni s’ha endegat cap procés de consulta pública, que és el procediment habitual.  

D’altra banda, l’IGS ha aclarit mitjançant les xarxes socials que l’hotel, a qui curiosament va atorgar un guardó l’any 2017 per la bona conservació de la façana, no els va consultar i ara ha demanat al departament d’Urbanisme de l’ajuntament que hi posi una mica d’ordre, sobretot tenint en compte que les estàtues de bronze -forjades a París fa un segle i mig- no són cap personatge racista o relacionat amb el comerç d’esclaus.

Font: RTÉ i Irish Examiner

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt