La seu futurista de Met Éireann fa quaranta anys
Arquitectònicament parlant, al barri dublinès de Glasnevin, un dels més benestants del nord de la ciutat, el més habitual és veure semi-detached -cases adossades amb jardí-, que formen part del paisatge de qualsevol zona que estigui una mica apartada del centre; tanmateix, quan s’arriba a la cantonada entre Ballymun Road i Glasnevin Hill, hom es trasllada al futur en veure el quarter general de Met Éireann, el servei meteorològic irlandès.
Amb tot i encara que sigui una paradoxa, aquest icònic edifici d’estètica futurista i amb una distintiva forma semipiramidal, que no té res a veure amb les tradicionals cases de maó vermell de l’entorn, ja comença a tenir un passat. En aquest sentit, ahir, segons van informar els seus orgullosos inquilins via Twitter (a sota), la casa va fer quaranta anys... ha plogut molt d’ençà d’aquell dia, sobretot tractant-se d’Irlanda.
L’edifici, dissenyat per Liam McCormick, un dels fundadors de l’arquitectura irlandesa moderna i autor també d’altres obres de caràcter públic i religiós, va permetre el trasllat de l’institut meteorològic cap a Glasnevin Hill des de les velles i obsoletes dependències de la llavors anomenada Central Analysis and Forecast Office -no es va dir Met Éireann fins al març del 1996, en el seixantè aniversari de l’entitat-, localitzades al bell mig de la capital, més concretament al número 44 d’Upper O’Connell Street.
La nova casa va suposar unes quantes millores en tots els sentits i va permetre de disposar de més d’espai i de treballar amb unes condicions òptimes. A més, la gran quantitat de finestres i el fet d’estar en una zona alta de la ciutat, permet als meteoròlegs de comprovar visualment si allò que diuen els moderns dispositius tecnològics coincideix amb la realitat. D’altra banda, la seva forma semipiramidal permet de tenir satèl·lits al terrat i de retruc no privar de sol les cases del voltant.
Today Met Éireann’s headquarters in Glasnevin, Dublin is 40 years old.
— Met Éireann (@MetEireann) June 19, 2020
It’s distinctive pyramid shape, designed by Liam McCormick, allows light into the houses behind it and its many windows give our weather forecasters the best view of the sky. ??☀️?️? pic.twitter.com/Oy9yVxCJ4Z